Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile şi austriecii de la Erste se apropie de finalizarea negocierilor pentru exit. Cât vor obţine în schimbul nelistării?

SIF-urile îşi pregătesc ieşirea de la BCR cu gândul la miliardul de euro

Autor: Roxana Pricop

04.08.2011, 00:08 5041

Grupul austriac Erste Bank, acţionarul majoritar cu 69,4% dincapitalul BCR, a făcut o ofertă de cumpărare către cele cinciSocietăţi de Investiţii Financiare (SIF-uri) pentru restul de 30,1%din capitalul celei mai mari bănci din sistem.

În 2006, austriecii au plătit 3,75 mld. euro pentru 61,88% dinacţiunile băn­cii, pe care le-a cumpărat de la statul român, BERDşi IFC. Privatizarea BCR a fost una dintre cele mai profitabileprivatizări pentru statul român şi una dintre cele maitransparente. Cele cinci SIF-uri Banat, Moldova, Transilvania,Muntenia şi Oltenia au rămas în acţionariatul băncii, cu condiţiaca Erste să listeze banca la bursa de la Bucureşti astfel încât săîşi poată vinde partici­paţiile de 30% din capital.

Grupul austriac nu are însă nicio intenţie să listeze banca laBVB, făcân­-du-le în schimb o ofertă de cumpărare SIF-urilor.

"Toate cele cinci SIF-uri au primit o ofertă concretă de laErste privind pachetele de acţiuni deţinute la BCR. Oferta esteaceeaşi pentru toate cele cinci SIF-uri. Am semnat un acord deconfidenţialitate şi nu pot să spun nimic până nu sunt toatesemnăturile. Cred că această problemă va fi tranşată într-un timprezonabil, o lună, maximum do­uă", a spus Ioan Cuzman, preşedinteleSIF Banat-Crişana care deţine 6% din capitalul BCR.

BRD, a doua cea mai mare bancă, cu active de 11,3 mld. euro şiun profit net de 119 mil. euro în 2010, are o valoare pe Bursă de2,2 mld. euro, fiind evaluată de investitori la de circa 20 de oriprofitul net. Calculând similar, BCR, cu active de 16,1 mld. euroşi un profit net de 110 mil. euro în 2010, însă cu un poten­ţi­alde a genera un profit cu 50% mai mare graţie activelor mai mari, arputea fi evaluată la 3-3,3 mld. euro. Astfel, par­ticipa­ţiileSIF-urilor de 30% din BCR ar putea să valoreze circa 1 mld.euro.

În Polonia, statul se pregăteşte să vândă pe bursă 10% din ceamai mare bancă, PKO. Pentru 10% din PKO, estimările sunt căpolonezii ar putea încasa peste 2 mld. dolari. (1,4 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO