Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile sunt tot mai fierbinti si au castigat 13% intr-o saptamana

SIF-urile sunt tot mai fierbinti si au castigat 13% intr-o saptamana
02.02.2010, 23:07 32

Actiunile SIF-urilor au sarit si ieri cu 2,4%, pe fondulasteptarilor privind deznodamantul in cazul discutiilor programatemarti in cadrul Comisiei juridice a Camerei Deputatilor pe margineaproiectului de majorare a pragului la SIF-uri de la 1% la 5%. "Laora aceasta (spre finele sedintei de ieri de la Bursa - n. red.)inca nu au ajuns sa discute proiectul, pentru ca au multe puncte peordinea de zi, dar sigur se discuta astazi (ieri - n.red.) inComisia juridica. Dupa aceasta etapa urmeaza sa intre la Comisiaeconomica si cea de buget-finante. Eu cred ca in cursul luniimartie se va tine o sedinta in plen pe aceasta tema", a precizatMarian Ovidiu, initiatorul proiectului privind majorarea praguluila SIF-uri.

Initial,Comisia juridica din Camera Deputatilor daduse aviz negativproiectului la finele lunii decembrie.

In ultima saptamana, indicele BET-FI, care urmareste evolutiacelor cinci SIF-uri, a castigat aproape 13%, motorul principalfiind asteptarile privind majorarea pragului, pe masura ceproiectul legislativ avanseaza in Camera Deputatilor si se apropiede final.

"Cred ca aprecierile actiunilor SIF din ultimele zile au la bazaemotiile si asteptarile vizavi de aceste comisii care discutaproiectul de majorare a pragului. Din punctul meu de vedere, acestediscutii sunt doar niste pasi, dar in orice caz sunt decisivi. Uniinu mai au rabdare sa astepte si vand, in timp ce altii cumparaanticipand ca problema pragului se va rezolva si asa apar volumelein piata", spune Mihai Piscan, broker la firma de intermediere EFGEurobank Securities.

Tranzactiile din piata cu actiuni s-au cifrat la 9,5 mil. euro,reprezentand unul dintre cele mai mari rulaje din acest an.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au inchis ziua cu o apreciere de1,3%, pe fondul unor tranzactii de 11,1 mil. lei (2,7 mil. euro),prin care s-a transferat peste 1,1% din capitalul social.

Cele mai mari avansuri le-au consemnat insa titlurile SIFMuntenia (SIF4) si SIF Transilvania (SIF3), care au avansat cu 4,2%si respectiv 3,7%.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut ieri 1,9%, iarcele ale Bancii Carpatica (BCC) s-au depreciat cu 2,9%. ActiunileBRD au castigat 1,4%, pe un rulaj destul de scazut, in timp ceactiunile Petrom au stagnat la nivelul de inchidere din sedintaanterioara.

Actiunile Dafora Medias (DAFR) s-au apreciat si astazi cu 3,4%,pe fondul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de 1,8 mil.lei, prin care s-a transferat 1,5% din capitalul companiei.

Actiunile cele mai performante in luna ianuarie, Carbochim Cluj(CBC), au inregistrat cea mai drastica corectie, pierzand ieri11,9%.

"La acest moment perspectivele pe Bursa se prezinta foarte bine.Atat timp cat piata avanseaza, eu zic ca la majoritateainvestitorilor le-a trecut teama de corectii. La noi piata arezistat in ciuda scaderilor de afara, ceea ce confirma tendintaascendenta", apreciaza Piscan.

Cresterile de ieri de pe Bursa au fost dublate de o tendintapozitiva atat la nivelul principalilor indici europeni, care auinregistrat la inchiderea sedintei aprecieri modeste, cat si lanivelul indicilor pietei americane, care au deschis usor peplus.

De urmarit astazi

  • Evolutia actiunilor Socep Constanta (SOCP), care raporteazavineri rezultatele financiare preliminare pe 2009.
  • Evolutia celor cinci SIF-uri, care au inregistrat cresteriputernice in ultimele sedinte.
  • Evolutia actiunilor Prodplast Bucuresti (PPL), care de lareluarea tranzactionarii s-au depreciat puternic.
  • Evolutia actiunilor BRD si BCC in urma raportarii de catreBanca Transilvania a unor provizioane substantiale in ultimultrimestru.
  • Evolutia burselor externe, care au revenit pe crestere dupascaderile din ultima perioada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO