Burse - Fonduri mutuale

SIF4 este majoritară la Biofarm după anularea acţiunilor răscumpărate

SIF4 este majoritară la Biofarm după anularea...

Autor: Radu Bostan

02.09.2015, 00:03 599

SIF Muntenia (simbol bursier SIF4) a ajuns să deţină peste 50% din Biofarm (BIO), după ce capitalul producătorului de medicamente a scăzut prin anularea unui pachet de acţiuni proprii echivalent cu 10% din capital.

SIF Muntenia deţinea anterior 45,8% din acţiunile Bio­farm, în timp ce societatea afiliată SIF Banat-Crişana (SIF1) con­trola 19,83%. Împreună cu SIF Banat-Cri­şana (SIF1), SIF Mun­tenia deţine acum 73% din acţiunile produ­cătorului de medicamente, pachet care valorează 208 mi­lioane de lei pe piaţă. Cele două SIF-uri sunt consi­derate ca acţionând con­certat deoarece SIF Banat-Crişana controlează SAI Mun­tenia Invest, firma care adminis­trează SIF Muntenia.

SIF Moldova (SIF2) deţine 13,61% din acţiuni în urma anulării titlurilor răscumpărate anul trecut, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) mai are 1,16%, iar Biofarm mai deţine un pachet de acţiuni proprii de sub 0,001%.

Investitorii din piaţă se mai pot „bate“ astfel pe numai 12,2% din titlu­rile Biofarm, un pachet care valo­rează în acest moment doar 35 milioane de lei.

De altfel, anul trecut, când Biofarm a decis să-şi răscumpere propriile acţiuni, unii analişti au apreciat că SIF-urile urmăresc să cumpere întreg capitalul Bio­farm şi apoi să de­lis­te­ze com­pania, care are oricum cea mai mică lichi­ditate dintre cei trei pro­du­cători de medica­mente de pe bursă.

Biofarm a cheltuit anul trecut 33 mi­lioane de lei, mai mult decât întregul nu­merar ge­nerat de activitatea opera­ţio­nală, pentru a-şi cumpăra propriile ac­ţiuni şi a-şi pregăti astfel propria de­listare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO