Burse - Fonduri mutuale

Sobolewski, şeful BVB: Asistăm la diminuarea rolului intermediarilor în domeniul tranzacţiilor financiare

Ludwik Sobolewski este şeful BVB din 2013. Mandatul său expiră în august 2017

Ludwik Sobolewski este şeful BVB din 2013. Mandatul său expiră în august 2017

Autor: Liviu Popescu

24.04.2017, 00:04 447

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, consideră că în prezent au loc schimbări dramatice în teh­nologia de business şi asistăm la armo­nizarea reglementărilor şi la presiuni care rezultă din dezinter­mediere, res­pectiv diminuarea rolului inter­mediarilor în domeniul tran­zacţiilor financiare.

„Cu toate acestea, bursele de valori rămân mecanisme viabile în alo­carea capitalului, ele având capacitatea de a absorbi schimbările unei lumi care evoluează rapid“, scrie Sobolewski pe o platformă a BVB.

Un impact negativ asupra numărului de brokeri l-au avut platformele online de tranzacţionare, care au devenit tot mai populare în rândul mi­cilor in­vestitori, fiind mai ieftine şi mai rapide decât brokerii. În 2007, din 76 de firme de bro­keraj şi bănci active pe piaţă, primii trei jucători aveau o cotă de 30% din totalul tranzacţiilor. În primul trimestru din 2017, cu numai 37 de brokeri rămaşi, cota de piaţă a primilor trei intermediari era de circa 55%, potrivit datelor BVB.

„În economiile aflate în transfor­mare, unde sectorul financiar este subdezvoltat, o bursă de valori poate – şi este de aşteptat să fie - mai mult decât o platformă de intersecţie a ordinelor de cum­părare sau vânzare venite din partea investi­torilor“, mai scrie şeful BVB. El adaugă că o provocare pentru BVB a fost consolidarea clasei investitorilor, care fie investesc şi tranzac­ţionează instru­mente financiare în mod indi­vidual, fie acţionează în calitate de clienţi ai fondu­rilor mutuale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO