Burse - Fonduri mutuale

Şoc: Europa, în corzi. Belgia primeşte perspectivă NEGATIVĂ din partea Fitch

Şoc: Europa, în corzi. Belgia primeşte perspectivă NEGATIVĂ din partea Fitch Ratings

Autor: Adrian Voicu,

23.05.2011, 22:44 4461

Agenţia de rating Fitch Ratings a decis să reducă perspectivaasupra ratingului datoriei Belgiei la "negativă", alăturându-seastfel agenţiei Standard&Poor's care a criticat problemelepolitice întâmpinate de programul de austeritate stabilit departidul de guvernare.

Fitch ar putea reduce ratingul AA+ al Belgiei, dacă ţara nu vareuşi să se conformeze ţintelor de deficit, se arată într-uncomunicat al agenţiei citat de Bloomberg.

Belgia trebuie să îşi reducă deficitul bugetar la mai puţin de3% din PIB în 2012.

Un guvern de criză a condus Belgia de la alegerile din iunie2010, reuşind să reducă deficitul la 3,6% din PIB în acest an de la5,9% în 2009, continuarea programului necesitând însă o soluţiepolitică se arată în comunicatul agenţiei.

"Reducerea datoriei va cere o reformă fiscală dar şi odisciplină fiscală în următorii ani, care la rândul său necesită unnou guvern cu un nou mandat", a declarat Douglas Renwick, analistde credit în cadrul Fitch din Londra. "În ciuda disputelorpolitice, managementul fiscal a rămas puternic, menţinând Belgia laun rating înalt".

Reducerea perspective de către Fitch înseamnă că există şanse dereducere a ratingului în următorii 1-2 ani.

"Perspectiva negativă reflectă temerile Fitch cu privire laritmul reformei structurale din următorii ani şi capacitateaacesteia de a accelera consolidarea fiscală fără o rezolvare acrizei constituţionale", a mai spus Douglas Renwick.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO