Burse - Fonduri mutuale

Şoc în sistemul bancar: De ce au fost puşi sub acuzare Horia Ciorcilă, Claudiu Silaghi şi şefii locali de la Bank of Cyprus

Şoc în sistemul bancar: De ce au fost puşi sub acuzare Horia Ciorcilă, Claudiu Silaghi şi şefii locali de la Bank of Cyprus
12.07.2010, 23:12 362

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania (TLV), ClaudiuSilaghi, fostul vicepreşedinte al băncii, şi doi şefi ai divizieilocale a Bank of Cyprus au fost puşi sub acuzare de DIICOT Clujpentru că ar fi realizat tranzacţii pe Bursă ştiind de intenţiaBank of Cyprus de a prelua o participaţie semnificativă dinTLV.
Procurorii DIICOT Cluj consideră că cei trei, alături de MirelaSilaghi - soţia lui Claudiu Silaghi, Doina Mărioara Cojocaru -soacra lui Silaghi, Sergiu Dan Dascăl - director de operaţiuni laBT Securities şi Radu Jurcovan - broker la IFB Finwest - ar fisăvârşit infracţiuni de manipulare a pieţei de capital şi spălarede bani.
Potrivit comunicatului DIICOT, Claudiu Silaghi, care a fost membruîn Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania, ar fiachiziţionat în perioada 15 mai 2009 - 10 decembrie 2009 un numărtotal de 43,646 milioane de acţiuni TLV în valoare totală de 74,797milioane de lei prin contul soacrei sale, Doina-Mărioara Cojocaru,în vârstă de 74 de ani.
La 7 decembrie 2009, el a vândut toate acţiunile pe care le avea încontul acestei rude (33,6 mil. acţiuni) pentru suma de 80,64milioane de lei, cumpărătorul fiind Bank of Cyprus.
Procurorii spun că Silaghi s-ar face vinovat de încercarea deasigurare a unei poziţii dominante asupra cererii şi oferteititlurilor TLV, pentru crearea unor condiţii incorecte detranzacţionare, şi de faptul că a folosit informaţii privilegiatedobândite încă din toamna lui 2008, cu privire la intenţia Bank ofCyprus de a cumpăra un pachet semnificativ de acţiuni la TLV.
Silaghi, unul dintre fondatorii Băncii Transilvania, alături deHoria Ciorcilă, a vândut în septembrie 2009 circa 3,2% dinacţiunile Băncii Transilvania, pe care le deţinea în nume propriu,pentru circa 13,2 mil. euro. Cumpărătorii nu au fost anunţaţi laacea dată. Potrivit CNVM, Silaghi ar fi tranzacţionat prinintermediul sucursalei din Cluj a IFB Finwest şi prin intermediulBT Securities, firma de brokeraj a Băncii Transilvania.
La începutul lui decembrie 2009 au avut loc din nou tranzacţii maricu acţiunile Băncii Transilvania, prin care s-a transferat circa 4%din capitalul băncii. De această dată nici vânzătorii, nicicumpărătorii nu au fost cunoscuţi, dar după câteva zile, Bank ofCyprus a raportat că deţine 9,6% din capitalul băncii.
Potrivit procurorilor, Horia Ciorcilă ar fi luat la cunoştinţăinformaţii privilegiate referitoare la intenţia Bank of Cyprus de aachiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de BancaTransilvania, iar ulterior, în data de 7 decembrie 2009, folosindinformaţia privilegiată, a vândut în cadrul a două tranzacţii, prinintermediul societăţii off shore Dodworth Limited cu sediul înCipru (controlată personal) un număr total de 8.918.671 de titluriTLV, în valoare totală de 21.404.762,52 lei, cumpărătorului Bank ofCyprus Public Company Limited, Nicosia.
De asemenea, bancherii diviziei locale a Bank of Cyprus, GeorgiosChristofourou şi Anastasios Isaakidis, ar fi folosit la rândul lorinformaţii privilegiate şi ar fi cumpărat 3.541.500 de acţiuni lavaloarea totală de 7.897.545 de lei pe care le-au vândut apoibăncii la care lucrau cu un profit de 196.505 lei.
Pentru recuperarea presupuselor prejudicii, DIICOT a aplicatsechestru asigurător asupra unor bunuri ale celor patru bancheri învaloare totală de 57,17 mil. lei (13,52 mil. euro), potrivitMediafax.
Potrivit comunicatului DIICOT, ancheta a fost finalizată şi dosarula fost înaintat Tribunalului Bucureşti pentru judecare.
Acesta este al doilea caz în care cunoscute personaje din mediul debusiness local sunt puse sub acuzare pentru infracţiuni demanipulare a pieţei de capital.
Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis la rândul său înjudecată în urmă cu câţiva ani pentru infracţiuni de manipulare apieţei de capital în legătură cu tranzacţiile derulate pe Bursă lalistarea Rompetrol Rafinare (RRC) în aprilie 2004. Alături de DinuPatriciu au fost inculpaţi în acest caz brokeri, dar şi comisarisau angajaţi ai CNVM.
CNVM l-a sancţionat în urmă cu câţiva ani pe Adrian Andrici cu ceamai mare amendă din istoria Bursei locale, de peste 1 mil. lei,pentru infracţiuni de manipulare a pieţei de capital, însă Andricia atacat decizia în justiţie şi a obţinut anularea ei.

Care sunt tranzacţiile incriminate de procuroriiDIICOT

  • În perioada 15 mai - 10 decembrie 2009, Claudiu-Eugen Silaghi aachiziţionat prin intermediul contului soacrei sale, Doina-MărioaraCojocaru, 43,6 milioane de acţiuni TLV de pe Bursă, în valoaretotală de 74,8 mil. lei.
  • La 7 decembrie 2009, Silaghi a vândut prin intermediulaceluiaşi cont 33,6 milioane de acţiuni TLV la preţul de 80,64milioane de. lei către Bank of Cyprus.
  • Tot pe 7 decembrie 2009, Horia Ciorcilă a vândut prin douătranzacţii, realizate prin intermediul firmei Dodworth Limited dinCipru, 8,9 milioane de acţiuni TLV în valoare totală de 21,4 mil.euro, cumpărătorul fiind tot Bank of Cyprus.
  • Georgios Christofourou şi Anastasios Isaakidis au cumpărat dinpiaţă 3,54 milioane de acţiuni TLV în valoare totală de 7,9milioane de lei pe care le-au vândut ulterior către Bank of Cypruscu un profit
  • de 196.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO