Burse - Fonduri mutuale

Şoc pe bursă: Fondul Proprietatea vrea să îşi vândă o parte din acţiunile Petrom, chiar şi la preţurile actuale, extrem de reduse. Tranzacţia va fi de ordinul sutelor de milioane de euro

Şoc pe bursă: Fondul Proprietatea vrea să îşi...

Autor: Cristian Hostiuc

23.09.2016, 12:14 3696

Fondul Proprietatea a anunţat vineri la prânz că va demara o vânzare parţială a acţiunilor pe care le deţine la OMV Petrom prin intermediul unei oferte publice, atât de acţiuni, cât şi de GDR (instrumente listate la Londra care au la bază acţiunile companiei).

Acţiunile Petrom scoase la vânzare de Fondul Proprietatea vor fi oferite atât persoanelor fizice, cât şi investitorilor instituţionali.

Fondul Proprietatea deţine în acest moment 19% din capitalul Petrom. Fondul Proprietatea a încercat să vândă acest pachet şi când preţul acţiunii era de 0,4 lei, dar nu a reuşit. 

”Reducerea parţială a participaţiei Fondului Proprietatea în OMV Petrom are în vedere creşterea numărului acţiunilor libere la tranzacţionare ale companiei”, a anunţat Fondul Proprietatea.

Oferta de vânzare de acţiuni se aşteaptă să fie încheiată în trimestrul al patrulea, în funcţie de condiţiile de piaţă, de aprobarea prospectului de vânzare de către ASF, dar şi de confirmarea pentru admiterea GDR-urilor la tranzacţionare la Londra.

După această vânzare parţială, timp de un an Fondul Proprietatea şi-a luat angajamentul să nu mai vândă acţiuni Petrom.

Cea mai influentă bancă de investiţii americană, Goldman Sachs, va fi coordonatorul global, iar ca brokeri vor acţiona BCR, Erste Group şi Wood & Company, brokerii din Cehia prin care Fondul Proprietatea îşi derulează cele mai multe tranzacţii.

Petrom este a doua companie din România ca cifră de afaceri, după Dacia Renault, dar este cea mai valoroasă companie românească de la Bursa de Valori.

În ultimul an, din cauza căderii preţului petrolului, şi acţiunile Petrom au fost afectate.

Vineri la prânz acţiunile Petrom se tranzacţionau la Bucureşti la 0,2550 lei/acţiune, în scădere cu 1,54%. În acest moment, Petrom are o capitalizare bursieră de 14,670 miliarde lei (3,3 mld. euro).

Acum un an şi jumătate, când preţul petrolului era la 100 de dolari, acţiunile Petrom aveau o valoare dublă. Fondul Proprietatea deţine acţiuni Petrom în valoare de aproximativ 650 milioane euro, o sumă destul de mare, care poate face obiectul chiar şi parţial, a unei tranzacţii pe plan internaţional.

Fondul Proprietatea, administrat de grupul american Franklin Templeton, este sub presiunea de a creşte valoarea acţiunilor FP, fie de a distribui mai mult cash către acţionari sau a răscumpăra acţiunile. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO