Burse - Fonduri mutuale

Solicitare surpriză: SIF Muntenia cere eliminarea pragului de deţinere la Broker Cluj

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

19.05.2014, 00:05 815

SIF Muntenia (SIF4) a cerut con­vo­carea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor la societatea de inter­me­di­ere Broker Cluj (BRK) pentru a eli­mina pragul de deţinere de 15% din ca­pi­tal.

SIF 4 este cel mai mare acţionar al firmei de brokeraj, cu o participaţie de 13,25% din capital. Solicitarea are loc în contextul în care investiţiile în acţiunile firmei de brokeraj sunt limitate la 15% din capital şi probabil SIF are în ve­dere creşterea participaţiei proprii peste acest prag.

Ca urmarea a anunţului făcut de SIF Muntenia, acţiunile Broker Cluj au crescut cu 5,1% în şedinţa de vineri, până la un preţ de 0,1193 lei/titlu.

Cererea venită din partea SIF i-a luat prin surprindere pe investitori având în vedere că vine din partea unei so­cie­tăţi care are şi ea limitate prin lege in­ves­tiţiile până la 5% din capital. O ri­dicare sau o eliminare a pragului de de­ţi­nere a pra­gului de deţinere la SIF nu este posi­bilă prin AGEA, ci doar prin mo­di­fi­carea legii pieţei de capital în Parlament.

Broker Cluj este singura firmă de in­ter­mediere bursieră listată pe bursa de la Bucureşti. La ultimul preţ de vineri, de 0,1193 lei, Broker Cluj are o capi­ta­li­zare de 40,4 mil. lei. Firma şi-a bugetat pentru acest an creşterea cu 27% a veni­tu­rilor operaţionale, la 9 mil. lei. Com­pania estimează că veniturile din inter­me­diere se vor majora cu 25%, la 5,77 mil. lei, din care aproape un milion de lei provin din intermedierea tranzacţiilor pe pieţe externe, cu 34% mai mult decât în 2013, potrivit proiectului de buget pu­bli­cat pe site. Pe partea de cheltuieli, Bro­ker şi-a bugetat o scădere de 24%, la 9,39 mil. lei, datorită reducerii ajustă­ri­lor şi cheltuie­lilor cu prestaţiile externe. În schimb, vor creşte cheltuielile cu sala­riaţii cu circa 10%, la 4,86 mil. lei, aces­tea fiind şi cele mai mari costuri ale fir­mei de brokeraj. De asemenea, Bro­ker va investi mai mult în marketing şi pu­bli­citate şi în deplasări. Firma de bro­ke­raj are deja în derulare un proiect edu­ca­ţional, Aca­demia Broker, o serie de con­ferinţe pe teme bursiere în facul­tă­ţile cu profil economic, prin care speră să atragă atât brokeri noi, cât şi investi­to­ri.

Dacă operaţional Broker se aşteap­tă să ajungă aproape de break-even anul acesta, la capitolul venituri financiare societatea se aşteaptă la o înjumătăţire (de la 3,94 mil. lei la 1,9 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO