Burse - Fonduri mutuale

Sometra Copsa Mica se opreste si renunta la 800 de angajati

27.01.2009, 19:31 168

Producatorul de zinc si plumb Sometra Copsa Mica (SOMR), controlat de grupul grec Mytilineos, isi va sista temporar productia si va disponibiliza peste 800 de angajati din cauza crizei internationale, care a condus la scaderea cererii si a pretului celor doua metale, potrivit unui anunt al societatii. Restul de 20% din angajati se vor ocupa doar de intretinerea instalatiilor si conservarea echipamentelor existente in fabrica.

"Suntem fortati sa oprim temporar productia Sometra din cauza mai multor factori. In aceasta perioada, nu este posibil ca Sometra sa isi continue productia, intrucat costurile de productie sunt mult mai mari decat pretul zincului, ne confruntam cu lipsa de materie prima - concentratele colective - iar gasirea unei surse de finantare pentru o companie care inregistreaza pierderi in conditiile actuale ale pietei este extrem de dificila", a declarat Elena Cioban, director administrativ al Sometra Copsa Mica.
Mai toti producatorii din sidergie si metalurgie, precum Alro Slatina, ArcelorMittal, Mechel sau Cuprom, au anuntat opriri ale productiei si unii au apelat chiar la disponibilizari in masa ca urmare a conjuncturii de pe piata internationala, in conditiile in care marea parte din productia acestora se indreapta catre export. Criza internationala si sursele limitate de finantare au facut ca cererea de produse metalurgice sa se reduca drastic, iar pretul acestora a cazut in consecinta, limitand posibilitatile producatorilor de a mentine preturile peste costurile de productie. De exemplu, pretul zincului pe Bursa de Marfuri din Londra s-a redus la 1.100 dolari/tona fata de un nivel de circa 4.000 dolari/tona consemnat in 2007.
Reprezentantii Sometra mai spun ca reducerea preturilor la zinc si plumb a produs pierderi si in 2007, iar previziunile pentru 2008 si 2009 sunt la fel de negative.
Sometra avea la jumatatea anului trecut datorii de 680 mil. lei (circa 185 mil. euro) si inregistra dupa primele sase luni pierderi de 73 mil. lei (aproape 20 mil. euro), la afaceri de 305 mil. lei (83 mil. euro).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO