Burse - Fonduri mutuale

Speriaţi de căderi, 1.700 de investitori au plecat de pe Bursă

Speriaţi de căderi, 1.700 de investitori au plecat de pe Bursă
08.08.2010, 23:46 50

Conturile de investiţii pe Bursă des­chise la brokeri, bănci şiadministratori s-au prăbuşit până la un nivel similar anului 2008,după ce în primul semestru al anului acesta numărul conturilor ascăzut cu 2%, până la un total de 92.838.

Aceasta este prima scădere după patru ani de creşteri con­secutive.Corecţiile înregistrate de piaţa de acţiuni în primul semestru alanului acesta alături de retragerea unor brokeri din piaţă aucauzat o scădere a numărului de conturi de investiţii. La finelelunii iunie, numărul de conturi era de 92.838, mai puţin cu 2% faţăde finele anului trecut şi cu 8% mai puţin faţă de primul semestrual anului 2009, potrivit informaţiilor furnizate de Fondul deCompensare a Investitorilor -instituţie responsabilă dedespă­gubirea investitorilor în cazul unui faliment în rândulsocietăţilor de brokeraj.

Anul trecut, un număr de 1.700 de investitori au intrat în piaţă peminime, în condiţiile în care pe maximele bursei din 2007, numărulinvestitorilor nou intraţi a fost de peste zece ori mai mare,respectiv 22.000. În 2008, anul căderii Lehman Brothers, când bursaa înregistrat una din cele mai violente corecţii, numărulinvestitorilor erau de 92.865, apropiat de nivelul actual. "Faţă denu­mărul de inves­titori de la sfârşitul anului 2009, în aceastăperioadă s-a înregistrat o scă­dere de apro­xi­ma­tiv 2% din cauza,în prin­cipal, a scăderii nu­mărului de mem­bri ai Fon­du­lui şi aconjuncturii economice din această perioadă", a spus Ştefan Chirtu,directorul executiv al Fondului de Compensare aInvestitorilor.

Fondul a încheiat primul semestru cu un număr de 90 de membri, maipuţin cu şase decât în 2009, ca urmare a retragerii din piaţă asocietăţilor de brokeraj BCR Securities şi TGH Investment, în timpce trei administratori de fonduri, printre care Explore AssetManagement, nu mai gestionează conturi individuale de in­vestiţii,iar o insti­tuţie de credit nu mai intermediază tran­zacţii peBursă. Valoarea totală a conturilor de in­vestiţii a scăzut cucirca un miliard de lei, de la 11,5 mld. lei la finele anului 2009până la 10,47 mld. lei la finele lunii iunie 2010. Deprecierea afost cauzată, pe de o parte, de retragerea investitorilor, dar şide evoluţia bursei.

În primul semestru al anului, prin­cipalul indice bursier - BET,care reflectă evoluţia celor mai lichide zece companii, aînregistrat o apreciere modestă de 1,1%, în timp ce indicele celorcinci SIF-uri a pierdut 16,8% din valoare. Valoarea totală aacestor portofolii reprezintă valoarea acţiunilor înregistrate înconturile deschise de investitori la societăţile de brokeraj, băncisau societăţi de administrare a investiţiilor, aceasta incluzând şiplasamentele investitorilor în instrumente futures pe Bursa dinSibiu şi chiar acţiunile cumpărate pe pieţele externe prinintermediul firmelor locale de brokeraj. Membrii Fondului, din carecea mai mare parte sunt societăţi de brokeraj, contribuie anual laresursele de com­pensare, în funcţie de veniturile obţinute dincomisioanele de tranzacţionare. Din 2005, anul înfiinţării, şi pânăîn prezent, Fondul a colectat 12,35 mil. lei pentru compensareainvestitorilor. Din această sumă, în cazul în care un broker ar dafaliment, Fondul poate com­pensa integral un număr de 84.211investitori, un număr de 11.209 in­ves­titori ar putea primicompensaţii până în limita plafonului de 15.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO