Burse - Fonduri mutuale

Stabilitatea financiară a Canadei este ameninţată de datoriile record ale populaţiei

Stabilitatea financiară a Canadei este ameninţată de...

Autor: Catalina Apostoiu

26.10.2016, 00:03 1713
Datoria Canadei, umflată de un boom al sectorului rezidenţial de aproape un deceniu la aproape triplul di­mensiunii economiei ţării, gene­rează tot mai multă îngrijorare în rândul comunităţii bancare interna­ţionale, care avertizează că aceasta ameninţă creşterea şi stabilitatea financiară a ţării, scrie Bloomberg.

Datoria totală a guvernelor, companiilor şi gospodăriilor din Canada a atins 4.400 miliarde de dolari în primul trimestru, sau 288% din PIB, depăşind nivelul aceleiaşi datorii din SUA, Marea Britanie şi Italia, potrivit datelor Băncii Regle­mentelor Internaţionale.

În timp ce Canada se laudă cu cel mai scăzut nivel al da­toriei guvernamentale din rândul ţărilor G7, datoria gospo­dăriilor de aici se situează la cel mai ridicat nivel din rândul aceloraşi ţări. În sep­tembrie, biroul naţional de statistică al Canadei a anunţat că datoriile gospodăriilor au avansat la 100,5% din PIB, depăşind di­mensiunea eco­nomiei ţării pentru prima dată.

Canada a fost singura ţară dez­voltată care a dat semne timpurii de stres în sistemul său bancar pe fondul creşterii „neobişnuit de mari” a cre­ditului relativ la PIB, potrivit BIS.

„Această problemă a datoriei pune ample presiuni asupra poten­ţia­lului de creştere economică al Ca­nadei”, spune David Rosenberg, de la Gluskin Sheff & Associates.

Economia ţării caută în con­ti­nuare motoare de creştere în urma decli­nului preţurilor petrolului în condiţiile unor exporturi constant deza­măgitoare şi investiţii de business reduse. Date recente indică o scădere de 0,1% a vânzărilor din retail în august, al treilea declin lunar, în timp ce rata inflaţiei s-a situat sub estimări, la 1,3%.

Datele modeste vin după ce banca centrală a ţării şi-a redus pro­iecţia de creştere pe 19 octombrie la 1,1% pentru acest an de la o estimare anterioară de 1,3%, şi la 2% pentru 2017, de la 2,2%.

Asta nu-i opreşte însă pe investitorii străini să cumpere în continuare obligaţiuni canadiene. Achiziţiile nete ale acestora au atins 9 miliarde de dolari canadieni (6,17 miliarde de euro) în august, cifra pe 2016 pânăacum ridicându-se la 73,6 miliarde de dolari canadieni, cel mai ridicat nivel pe această perioadă din 2010.

Investitorii sunt atraşi de ratingul superior al ţării şi de randamentele pozitive într-o perioadă când multe alte ţări oferă randamente negative.

Obligaţiunile federale canadiene au avut un randament de 7,3% în dolari în acest an, comparativ cu 8,7% pentru obligaţiunile suverane la nivel mondial şi 4,3% în cazul titlurilor americane de trezorerie.

Totuşi, dependenţa de finanţare externă a făcut Canada mai vulnerabilă în faţa retragerilor de capital decât înainte de criza financiară din 2008, potrivit unui raport al HSBC. Ţara are un deficit de cont curent ridicat de aproximativ 3% din PIB, comparativ cu excedentele de dinainte de criză, se arată în acelaşI raport.

„În acest moment, Canada este locul potrivit, însă acest lucru se poate schimba rapid”, potrivit lui David Watt, economist la HSBC Bank Canada. Aceste estimează că datoria totală a Canadei a urcat la 294% din PIB în trimestrul doi şi chiar mai sus în cel de-al treilea. „În acest moment, suntem foarte dependenţi de finanţarea străină şi avem nevoie ca gospodăriile să economisească într-un mod mai activ”.

Guvernul canadian încearcă în mod activ să determine gospodăriile să-şi reducă datoriile, în principal prin introducerea de noi măsuri menite să tempereze piaţa rezidenţială a ţării. Măsurile respective, deşi necesare, ar putea avea însă unele consecinţe neintenţionate, avertizează Aubrey Basdeo, de la BlackRock.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO