Burse - Fonduri mutuale

Standard & Poor's vede "negativ" pe Transgaz

 Standard & Poor's vede "negativ" pe Transgaz

Autor: Vlad Popescu

12.06.2012, 10:22 776

"Decizia de rating reflectă probabilitatea de a retrograda compania în viitorul apropiat deoarece observăm presiuni tot mai mari asupra profiliului de risc de business al Transgaz", notează S&P într-un comunicat.

Temerile exprimate de S&P se referă la tarifele stabilite de autorităţi în domeniul transmisiei de gaze şi la influenţa Guvernului asupra reglementării.

"Am înţeles că autoritatea română de reglementare ia în calcul revizuirea mecanismului actual de stabilire a tarifelor în domeniul transmisiei de gaze pentru a permite Transgaz să recupereze parţial venituri în contul volumelor de gaze pierdute în perioada de reglementare încheiată în iunie 2012. Pe de altă parte, discuţiile recente ale Transgaz cu autoritatea indică înrăutăţirea perspectivelor de recuperare. În opinia noastră, situaţia nu se încadrează în parametrii de vizibilitate şi predictibilitate a reglementării constataţi anterior", se spune în comunicat.

Totodată, agenţia de rating consideră că revizuirea politicii salariale de la Transgaz de către autorităţi a fost "prematură", subliniind "riscuri importante de reglementare într-o ţară unde aceasta nu este independentă de guvernare".

Mai mult, S&P avertizează că situaţia financiară a companiei ar putea fi afectată de presiunile şi aşteptările din partea Guvernului pentru "dividende semnificative".

"Anterior, am înţeles că distribuirea a 90% din profit ca dividende este o măsură temporară, aplicată la toate companiile de stat din România pentru a sprijini bugetul naţional. Transgaz vrea să balanseze dividendele mai ridicate prin reducerea cheltuielilor de capital (buget de investiţii - n.r.) pe termen mediu. Credem că acest obiectiv este unul dificil, ţinând cont de investiţiile semnificative necesare pentru modernizarea reţelei române de transmisie a gazelor. În consecinţă, există riscul deteriorării pe termen lung a situaţiei de credit, de altfel solidă în perspectivă istorică", scrie S&P.

Astfel, agenţia precizează că ar putea coborî ratingul Transgaz cu mai mult de o treaptă dacă incertitudinea din zona reglementării va continua, sau dacă se va constata o "deteriorare substanţială a politicii reglementate de remunerare".

S&P atribuie Transgaz ratingul "BB+" pentru credite în monedă locală, similar cu cel acordat Guvernului român, apreciind că statul ar interveni la timp şi în mod adecvat în eventualitatea unor probleme financiare la companie.

S&P anticipează că datoria ajustată a Transgaz va scădea în 2012 şi 2013, de la nivelul de 146,5 milioane lei (32 milioane euro) înregistrat la finele anului trecut. Pe de altă parte, agenţia crede că Transgaz va readuce investiţiile la niveluri normale până în 2014, strategie care, combinată cu plăţile ridicate în contul dividendelor, ar putea conduce la o deteriorare treptată a situaţiei de credit a companiei pe termen lung, se spune în comunicat.

Eventualul impact financiar generat de participarea Transgaz la Nabucco nu se încadrează în scenariul de bază al S&P pentru companie, din cauza incertitudinilor privind sursele de alimentare cu gaze a gazoductului şi structura financiară a proiectului.

"Considerăm potenţiala participare a Transgaz la Nabucco drept un risc suplimentar pentru profilul de risc financiar al companiei, însă această perspectivă este puţin probabilă în prezent", se arată în comunicatul S&P.

S&P va finaliza evaluarea cu perspectivă negativă a ratingului Transgaz în termen de 90 de zile.

Transgaz Mediaş este operatorul reţelei naţionale de transport al gazelor naturale. Compania este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO