Burse - Fonduri mutuale

Statul a găsit intermediari pentru Transelectrica, Transgaz şi Romgaz. Mai trebuie să găsească şi investitori

Statul a găsit intermediari pentru Transelectrica, Transgaz şi Romgaz. Mai trebuie să găsească şi investitori

Foto: Shutterstock

Autor: Andrei Chirileasa

26.01.2012, 00:04 1449

Ministerul Economiei a finalizat selecţia intermediarilor pentru ofertele de peste 500 de milioane de lei pe care le pregăteşte la Transelectrica, Transgaz şi Romgaz, însă Guvernul va trebui să găsească şi cea mai bună formulă de preţ pentru a convinge investitorii să cumpere acţiuni în aceste oferte.

În caz contrar, chiar dacă mandatul de intermediere a ofertei Romgaz a fost câştigat de americanii de la Goldman Sachs, unul dintre cele mai grele nume de pe Wall Street, rezultatul ar puta fi acelaşi ca în oferta de anul trecut a Petrom, unde ruşii de la Renaissance Capital nu au reuşit să convingă suficienţi investitori să cumpere la preţul cerut de stat.

Oferta Romgaz ar putea fi cea mai mare tranzacţie din istoria bursei de la Bucureşti, în cazul în care se va încheia cu succes, iar mulţi analişti apreciază că această ofertă are mai multe şanse decât cele de la Transelectrica şi Transgaz, companii deja listate la bursă. Ex­plicaţia ar fi că în cazul Romgaz nu există un preţ de referinţă în piaţă, aşa cum a fost la Petrom.

Romgaz este cea mai profitabilă companie de stat şi a doua ca valoare după Hidroelectrica, fiind evaluată la circa 2,7 mld. euro. Astfel, pachetul de 15% pe care statul îl va scoate la vânzare pe bursă ar putea fi evaluat la circa 400 mil. euro. Preţul final va fi stabilit însă de Guvern în funcţie de recomandările pe care le va primi de la intermediari. Acesta este motivul pentru care şefii de la Ministerul Economiei şi de la OPSPI au insistat să aibă în consorţiul câştigător un nume puternic de pe Wall Street, a cărui recomandare să aibă mai multă greutate.

Consorţiul format din Goldman Sachs, Erste-BCR şi Raiffeisen Capital&Investment, care şi-a adjudecat mandatul, are în spate o puternică experienţă atât la nivel intern, cât şi internaţional.

Raiffeisen Capital&Investment a listat Transgaz în 2007 şi a participat şi la listarea Transelectrica în 2006. Erste a fost implicată în oferta OMV de la Viena de anul trecut, iar Goldman Sachs a intermediat în 2011 cele mai mari oferte de acţiuni la nivel mondial, de peste 50 mld. dolari.

În plus, Romgaz este cea mai profitabilă companie de stat, un vis pentru orice intermediar.

Totuşi, elementul-cheie e discountul, respectiv cu cât este mai mic preţul de vânzare al acţiunilor decât preţul considerat corect de investitori (sau preţul de piaţă, în cazul companiilor listate).

În cazul Romgaz, neexistând un preţ de referinţă, fiecare investitor are propriile repere privind valoarea companiei, însă la Transelectrica şi Transgaz statul trebuie să ia în calcul un discount de circa 10% faţă de preţul de piaţă pentru a atrage investitorii, crede Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Asset Management. El spune însă că investitorii mari care beneficiază de discount ar trebui să fie obligaţi să păstreze acţiunile cel puţin un an, ca să le dea încredere şi altor investitori să cumpere acţiuni.

Reprezentanţii OPSPI, autoritatea din Ministerul Economiei care se ocupă de privatizări, au dat de înţeles în ultima perioadă că statul ar fi dispus să acorde un oarecare discount pentru a găsi cumpărători pentru acţiunile Transelectrica, Transgaz şi Romgaz. Totul depinde însă de ce va decide Guvernul când va avea preţul pe masă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO