Burse - Fonduri mutuale

Statul, acţionar fără voie la Petromidia. Cine este responsabil că recuperează doar jumătate din cele 516 mil. euro împrumutate?

Statul, acţionar fără voie la Petromidia. Cine este responsabil că recuperează doar jumătate din cele 516 mil. euro împrumutate?

Foto Silviu Matei

22.07.2011, 00:06 2033

Ministerul Finanţelor a încasat anul trecut 55 mil. euro dindatoria de 571 mil. euro a Rompetrol Rafinare, iar pentru restul de516 mil. euro a primit acţiuni reprezentând 44,6% din companie.

La preţul actual de pe Bursă, statul ar mai încasa însă doar300 mil. euro din vânzarea acţiunilor. Cine va acoperi diferenţa de210 milioane de euro şi cine este responsabil că recuperează doarjumătate din suma cu care a creditat compania? Ordonanţa prin carePetromidia a obţinut reeşalonarea datoriei a fost semnată depremierul de atunci al României Adrian Năstase şi ministrulfinanţelor Mihai Tănăsescu.

Majorarea de capital aprobată de acţionarii Rompetrol Rafinare(RRC) la 30 septembrie 2010, prin care obligaţiunile deţinute destat au fost convertite în acţiuni, iar Ministerul Finan­ţelor adevenit acţionar cu 44,6% din acţiuni în companie, a fostînregistrată pe data de 15 iulie la Oficiul Registrului Comerţuluide pe lângă Tribunalul Constanţa, potrivit unui raport transmis deRompetrol către BVB. În urma acestei operaţiuni, statul a redevenitoficial acţionar al Rompetrol Rafinare (Petromidia) după 11ani.

În luna iunie, Tribunalul Constanţa a respins cerereaMinisterului de Finanţe privind anularea majorării de capital de laRompetrol Rafinare. Reprezentanţii ministerului au susţinut căRompetrol ar fi fost obligată fie să răscumpere toateobligaţiunile, în valoare de 571 mil. euro, fie să le converteascăintegral în acţiuni. Kazahii de la KazMunaiGaz, care deţin pachetulmajoritar de acţiuni al grupului Rompetrol, au plătit statului înaugust 2010 suma de 55 mil. euro pentru a răscumpăra o parte dinobligaţiuni, iar restul obligaţiunilor în valoare de 516 mil. eurole-au convertit în acţiuni. În acest fel, kazahii au păstratpachetul majoritar de acţiuni. Dacă ar fi convertit toateobligaţiunile în acţiuni, kazahii ar fi pierdut controlul.

Tribunalul Constanţa a decis că operaţiunile au fost legale şică majorarea de capital poate fi înregistrată la RegistrulComerţului, deşi statul mai are căi de atac. Majorarea de capitalnu a fost înregistrată încă la Depozitarul Central, astfel încâtnumărul oficial de acţiuni nu s-a modificat. Pentru asta estenevoie de avizul CNVM. Abia după înregistrarea la DepozitarulCentral statul îşi poate valorifica acţiunile.

În cazul în care instanţele superioare menţin deciziatribunalului, statul va trebui să găsească o modalitate de a-şirecupera banii prin vânzarea acţiunilor. Printre soluţiile pe carele are la dispoziţie ar fi vânzarea pachetului către kazahi sauvânzarea prin ofertă publică pe Bursă, ca la Petrom.

Suma pe care statul o va recupera depinde de preţul acţiunilor.Dacă şi-ar vinde acţiunile la preţul actual, de circa 0,065lei/acţiune, statul ar încasa circa 302 mil. euro, cu 214 mil. euromai puţin decât valoarea obligaţiunilor convertite.

Dacă kazahii vor face statului o ofertă la acelaşi preţ la carea cumpărat şi participaţiile acţionarilor minoritari ai RRC, laînceputul lui 2010, de 0,0751 lei/acţiune, atunci statul ar încasa350 mil. euro, cu 166 mil. euro mai puţin.

Pentru a recupera întreaga sumă, de 516 mil. euro, statul artrebui să-şi vândă acţiunile la preţul de 0,111 lei/acţiune, cu 70%peste preţul actual de pe Bursă.

Desigur, statul poate cere un raport de evaluare independentpentru a determina preţul corect al acţiunilor, însă este puţinprobabil să obţină un preţ de peste 0,1 lei în condiţiile în carecompania a raportat pierderi semnificative în ultimii trei ani. Oparte din pierderi erau determinate de reevaluarea datoriilor învalută, în timp ce altele provin din exploatare, având în vedere cămajorarea preţului petrolului a redus puternic marjele derafinare.

Cu majorarea de capital înregistrată şi la preţul actual alacţiunilor, de 0,0651 lei, capitalizarea Rompetrol Rafinare s-arridica la 700 mil. euro. Petromidia ar deveni astfel a patracompanie de pe Bursă ca valoare, după Petrom, BRD şi FondulProprietatea, dar peste Transgaz şi Alro, două companii foarteprofitabile.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu au putut fi contactaţiieri pentru comentarii privind recuperarea banilor de laRompetrol.

Scurt istoric al datoriilor Petromidia

În octombrie 2000, Fondul Proprietăţii de Stat (FPS) a semnatcontractul de privatizare a rafinăriei Petromidia cu grupulRompetrol controlat de Dinu Patriciu. Rompetrol a plătit 50,5 mil.dolari pentru pachetul de acţiuni al statului şi şi-a asumatinvestiţii de 205 mil. dolari şi plata integrală a datoriilorcompaniei, de 225 mil. dolari, plus 325 mil. dolari pentru carePetromidia obţinuse eşalonări de plată de la creditorii BANCOREX şiMinisterul Finanţelor.

Rompetrol nu a plătit niciodată datoriile istorice alePetromidia, iar în septembrie 2003 guvernul condus de AdrianNăstase a decis transformarea datoriilor, dobânzilor şipenalizărilor, în valoare de 571 mil. euro, în obligaţiuni pe şapteani. Obligaţiunile erau convertibile, astfel că dacă nu eraurăscumpărate la scadenţă, statul redevenea acţionar majoritar laPetromidia.

În august 2007, Patriciu a vândut grupul Rompetrol companieiKazMunaiGaz din Kazahstan, într-o tranzacţie care l-a făcutmiliardar. Kazahii au preluat şi datoriile de la RompetrolRafinare, fără ca nicio autoritate a statului să fie consultată înacest sens.

În 2010, kazahii anunţă că nu au bani să răscumpere toateobligaţiunile Rompetrol Rafinare de la stat. Ei răscumpărăobligaţiuni în valoare de 55 mil. euro, iar pe restul le convertescîn acţiuni în favoarea Ministerului Finanţelor. Statul atacădecizia în justiţie, dar Tribunalul Constanţa decide în iunie 2011că operaţiunile au fost legale şi dispune înregistrareaMinisterului Finanţelor ca acţionar la Petromidia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO