Burse - Fonduri mutuale

Statul ar putea da startul la listari pe Bursa cu Portul Constanta

Statul ar putea da startul la listari pe Bursa cu Portul Constanta
25.06.2009, 18:29 171

Oferta publica pentru listarea Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta (APM) ar putea avea loc in toamna acestui an, potrivit reprezentantilor Piraeus Securities, casa de brokeraj care alaturi de Ieba Trust intermediaza operatiunea.

Daca se va concretiza, acesta ar putea fi primul IPO de pe Bursa din ultimul an si jumatate, timp in care nicio companie nu si-a mai aratat intentia de a se lista pe piata din cauza crizei financiare care a lovit puternic Bursa.
"Oferta publica de listare ar putea avea loc in ultima parte a acestui an, prin septembrie-octombrie. Urmatorul pas este prospectul care nu este decat o formalitate pentru ca toate hartiile sunt pregatite", spune Liviu Avram, directorul de tranzactionare al Piraeus Securities.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat saptamana trecuta prospectul preliminar de oferta destinat listarii la Bursa de la Bucuresti a Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta. Primele documente pentru listarea aeroporturilor din Constanta si Timisoara au fost si ele aprobate in luna iunie de CNVM, companii de talie destul de mica insa.
Administratia Porturilor Constanta este cel mai mare operator portuar din Romania si are in administrare portulurile Constanta, Mangalia, Midia si Tomis.
Anul trecut, veniturile APM au urcat cu circa 19%, pana la 71,2 mil. euro, potrivit estimarilor ZF pe baza ultimelor date furnizate de companie din primele 11 luni.
Totodata, compania isi bugetase pentru 2008 un profit brut de 13 mil. lei, dupa ce in 2007 castigul net al firmei s-a ridicat la 13,5 mil. lei (3,7 mil. euro).
Statul, prin intermediul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, intentioneaza sa deruleze o oferta de listare a companiei prin vanzarea in prima faza a unui pachet de 5% din capital catre investitorii de la Bursa.
Ministerul Transporturilor are in prezent 60% din actiunile APM, in timp ce Fondul Proprietatea si Consiliul Local Constanta detin fiecare cate o participatie de 20% din companie.
Ultima oferta de listare pe Bursa care a avut loc in luna mai a anului trecut s-a incheiat cu un esec. "Daca se intampla anul acesta este greu de zis daca va avea succes. Interesul pentru IPO-uri s-a mai trezit. Nu o sa mai vedem niciodata ce s-a intamplat la Alumil sau Trasgaz, dar sunt sanse ca ofertele sa iasa. Depinde si cum e organizat procesul si daca toti indicatorii financiari arata bine. Dat fiind pachetul mic as paria mai mult pe investitorii locali decat straini, indiferent daca sunt fonduri de pensii sau investitori de retail", spune Ioana Tanase, directorul casei de brokeraj EFG Securities.
Ministerul Transporturilor intentioneaza sa mai listeze cate 5% din Administratia Canalelor Navigabile Constanta, Administratia Porturilor Dunarii Maritime Galati, Administratia Porturilor Fluviale Giurgiu, aeroporturile Baneasa, Otopeni din Bucuresti, Traian Vuia din Timisoara si Mihail Kogalniceanu din Constanta.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO