Burse - Fonduri mutuale

Statul încasează 1,9 mld. lei din dividendele de la companii listate la care este acţionar la Bursă

Statul încasează 1,9 mld. lei din dividendele de la...

Autor: Dan Grigore Ivan

25.05.2017, 00:07 1253

Statul român va încasa dividende de aproape 1,9 mi­liarde de lei (410 milioane de euro) din profiturile pe 2016 de la companiile listate la care este acţionar, din care cea mai mare parte a banilor, adică 53%, ar putea să vină de la Romgaz dacă va fi acceptată noua propunere de dividend.

Furnizorul de gaze naturale a publicat marţi noua propunere de 3,28 lei pe dividend, după ce precedenta de 2,4 lei a fost respinsă de Ministerul Energiei, acţionarul majoritar. Cu acea propunere, valoarea dividendelor încasate de stat de la Romgaz era de 670 de milioane de lei.

De altfel companiile la care statul este acţionar majo­ritar au fost obligate să returneze spre buget peste 90% din pro­fi­tul obţinut anul trecut.Astfel, cei 1,9 mld. lei pe care statul le va lua din dividende de la companiile listate (calculul ZF a pre­supus că noua propunere de dividend a Romgaz va fi ac­ceptată) reprezintă 0,85% din veniturile care ajung la buget.

Ministerul Energiei poate suplimenta ordinea de zi la AGA Romgaz din iunie pentru votul noului dividend sau poate convoca o AGA specială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO