Burse - Fonduri mutuale

Statul vinde tot pentru a face rost de bani: 450 mil. euro pentru 11% din Petrom

26.05.2010, 23:50 54

Ministerul Economiei, care detine in prezent 20,6% din actiunilePetrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, se pregateste savanda prin intermediul bursei un pachet de 11,84% din participatiasa la capitalul producatorului de petrol si gaze, tranzactie dincare ar putea incasa peste 450 mil. euro, conform preturilor cucare s-au tranzactionat ieri titlurile SNP.

Decizia a fost anuntata inca de luna trecuta de catre AdrieanVideanu, ministrul economiei, si vine in contextul in care statulse confrunta cu un deficit major de lichiditati. Tot lipsa delichiditati ar fi impins oricum statul afara din actionariatulPetrom in contextul in care compania are in vedere realizarea uneimajorari de capital de 600 mil. euro.

"Se pastreaza in administrarea Ministerului Economiei un pachetde actiuni reprezentand 8,8% din capitalul social, din care unpachet de 8% din capitalul social va fi oferit spre vanzaresalariatilor", se arata in nota de fundamentare a unui proiect dehotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei. Actionariimajoritari ai Petrom, austriecii de la OMV, spun ca sunt interesatide o eventuala achizitie a actiunilor pe care statul le va scoatela vanzare.

"Deja controlam compania prin pachetul de 51% pe care il avem laPetrom. Prin urmare, nu este o nevoie imediata de a ne cresteparticipatia la Petrom. Cu toate acestea, suntem in principiuinteresati de acest lucru si vom comunica pasii pe care urmeazasa-i facem", a declarat Michaela Huber, purtator de cuvant incadrul OMV.

Petrom a anuntat recent ca va realiza anul acesta o majorare decapital de 600 mil. euro si ca va merge mai departe cu aceastaoperatiune indiferent daca statul roman va avea lichiditatilenecesare sau nu. In cazul in care statul ar fi dorit sa-si pastrezeparticipatia de 20,6% din capitalul Petrom, ar fi trebuit sacontribuie cu circa 125 mil. euro. Astfel, pentru a-si proteja cele8,8% cu care va ramane dupa vanzarea pachetului de 11,84% deactiuni, va trebui sa plateasca putin peste 50 mil. euro pentrumajorarea de capital. Analistii de pe Bursa privesc cu ochi buniaceasta initiativa a statului si spun ca ea va fi primita cu multinteres din partea investitorilor straini. Cu toate acestea, existao temere, aceea ca guvernantii nu se vor tine de cuvant.

"N-avem inca pe Bursa sustinere din partea

unor fonduri mari de investitii. Daca statul realizeaza ovanzare de genul acesta interesul va fi unul real pentru ca va fi ooperatiune similara cu cea a unei IPO si lumea va participa pentruca este rentabila. Mi-e teama insa ca acest lucru sa nu serealizeze pentru ca la noi de obicei si cand se doreste ceva nu seintampla", spune Florin Ilie, seful departamentului Piete deCapital la ING Bank.

Vezi pagina 5

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO