Burse - Fonduri mutuale

Stirom taie la o treime estimările de profit

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Andrei Cîrchelan

01.09.2014, 00:04 300

Producătorul de sticlă Stirom Bucureşti (STIB), controlat de grupul grec Yioula Glassworks, şi-a redus la o treime estimarea de profit pentru anul acesta după ce în primul semestru compania a ieşit pe pierdere.

„Anul acesta vom înregistra un profit de aproximativ un milion de euro în urma investiţiilor desfăşurate în prima parte a anului“, a spus Spyridon Vamvakas, directorul gene­ral al companiei.

Acţionarii Stirom au aprobat în aprilie bugetul de veni­turi şi cheltuieli pentru 2014, care prevedea un profit net de 12,6 mil. lei (2,8 mil.euro), de 3,4 ori mai mare decât pro­fitul în­re­gistrat în 2013. Astfel, după ajustarea profitului la un mi­lion de euro, rezultatul pe 2014 va fi uşor peste cele 3,7 mil. lei raportate ca profit în 2013.

Ajustarea are loc în contextul în care compania a raportat o pierdere de 54,457 lei în primele şase luni. În aceeaşi pe­rioa­dă a anului anterior, profitul a fost de 1,38 mil. lei. Compania şi-a redus afacerile cu aproape 2%, la 93,6 mil. lei (21,27 mil. euro). Pierderea din primul semestru de anul acesta e atri­bui­tă de companie faptului că unul dintre cuptoarele de topire a sti­clei a fost demolat şi înlocuit, ceea ce a determinat o scă­dere a vânzărilor. Potrivit raportului semestrial, investiţia com­paniei în acest proiect a fost de 55,88 mil. lei (12,7 mil. euro) anul acesta.

Unitatea reconstruită a fost lansată în mai, după o inves­ti­ţie totală de 20 mil. euro, parte a unui program de investiţii în valoare totală de 37,8 mil. euro. Investiţia va majora pro­duc­ţia anuală companiei cu 70%, până la 170.000 tone de sticlă.

Potrivit lui Vamvakas, rezultatul net va fi recuperat în al doilea semestru în condiţiile în care producţia adiţională este deja contractată.

„În a doua jumătate a anului nu vom avea investiţii. În primul semestru din 2015 vom realiza a doua parte a programului de investiţii demarat în 2013“, a mai spus Vamvakas, referindu-se la lansarea celei de-a doua instalaţii de topire a sticlei, care va costa în total 13 mil. euro.

Tot din punct de vedere istoric, o recuperare similară a rezultatelor a fost operată de companie şi în 2009, când încheiase primul semestru cu o pierdere de 2,1 mil. lei (0,49 mil. euro), dar a reuşit să revină pe un profit de 4,98 mil. lei (1,17 mil. euro) până la finalul anului.

Grupul elen Yioula deţine 93,4% din companie, prin intermediul MGL Mediterranean Glass Limited, din Nicosia. Acţiunile Stirom sunt cotate la 5 lei/titlu, echivalentul unei capitalizări de 81,39 mil. lei (18,5 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO