Burse - Fonduri mutuale

Strategie de investiţii la bursă pe timp de criză: Cumpără acţiuni în fiecare lună, cum plăteşti rata la bancă

Strategie de investiţii la bursă pe timp de criză: Cumpără acţiuni în fiecare lună, cum plăteşti rata la bancă

Autor: Andrei Chirileasa

13.09.2011, 00:08 4439

Sfatul de a investi pe bursă pare o glumă proastă când acţiunile scad cu 4-5% pe zi şi pieţele sunt bombardate din toate părţile cu ştiri negative. Totuşi, investitorii cu experienţă ştiu că perioadele de scădere oferă oportunităţi bune de câştig, condiţionate bineînţeles de o strategie de investiţii bine pusă la punct.

Ziarul Financiar a analizat o strategie de investiţii care poate folosi actualul context de piaţă în folosul investitorilor. O astfel de strategie poate fi un reper pentru investitorii care fac primii paşi pe piaţa de capital şi au în vedere plasamente pe termen lung.

De mai multe ori în perioade în care piaţa scade, investitorii încearcă să identifice momentul perfect de a intra la cumpărare, adică să prindă acţiunile cât mai aproape de minime, pentru a obţine astfel un randament cât mai mare în momentul în care piaţa îşi revine. Totuşi, chiar şi pentru investitorii cu experienţă, un astfel de moment este greu de prins şi necesită o analiză foarte atentă a pieţei în fiecare zi. Pentru un investitor fără experienţă, o astfel de strategie poate avea efecte negative şi descurajante în cazul în care piaţa continuă să scadă după ce a cumpărat acţiunile şi în câteva săptă­mâni sau luni înregistrează pierderi semnificative. O altă problemă a acestei strategii este că nu toţi investitorii au la dispoziţie banii exact când piaţa îşi atinge minimele.

O alternativă ar fi cumpărarea graduală de acţiuni la intervale bine stabilite, astfel ca, în timp, investitorul să acumuleze un portofoliu semnificativ. Utilizând o astfel de strategie, investitorul are şanse mai mari să prindă şi momentele de minim ale pieţei şi să evite riscurile unor pierderi foarte mari.

Analiza ZF urmăreşte portofoliul unui investitor care cumpără la sfârşitul fiecărei luni acţiuni în valoare de 5.000 de lei (circa 1.170 de euro). Pentru diversificarea riscului plasamentele vor fi realizate în mod egal (câte 1.000 de lei) în cinci acţiuni (Petrom, BRD, Transgaz, SIF Oltenia şi Alro). Petrom şi Transgaz, din sectorul energetic, sunt considerate acţiuni defensive, deoarece reuşesc să-şi conserve mai bine rezultatele în perioade de criză. BRD şi SIF Oltenia, din sectorul financiar, au evoluţii mai bune în perioade de creştere economică. Producătorul de aluminiu Alro, care exportă cea mai mare parte a producţiei, este conectat la evoluţia economiilor internaţionale. Astfel, chiar dacă în perioade de scăderi puternice acţiunile de pe bursa local tind să scadă în bloc, amploarea scăderilor este diferită, unele reuşind să conserve mai bine banii investitorilor. Alegerea acţiunilor a avut în vedere şi faptul că cele cinci companii sunt printre cele mai mari şi mai puternice de pe bursa locală. Un atu în plus este faptul că toate au distribuit în ultimii ani dividende. Dividendele pot compensa uneori scăderea valorii acţiunilor.

Ca moment de intrare în piaţă a fost aleasă luna ianuarie 2008, un moment când pieţele financiare intraseră deja pe trend descendent, dar majoritatea investitorilor nu aveau încă suficiente date pentru a şti cât de gravă era situaţia şi pentru a anticipa cât de dramatice aveau să fie corecţiile care au urmat. Unii ar fi fost chiar tentaţi să cumpere, având în vedere că multe acţiuni pierduseră deja peste 20% faţă de maximele atinse la mijlocul lui 2007, ceea ce era deja o corecţie puternică.

Am comparat astfel rezultatul strategiei de achiziţii la intervale regulate cu rezultatul unei strategii care ar fi presupus investirea unei sume mari de bani de la început. Rezultatul arată că achiziţiile lunare pot fi mult mai profitabile decât investirea unei sume mari de bani într-un anumit moment dacă momentul ales nu este cel mai potrivit.

Astfel, investind câte 1.000 de lei la sfârşitul fiecărei luni în acţiuni Petrom, din ianuarie 2008 până în prezent, suma totală investită până în prezent ar fi de 44.000 de lei. La preţul actual de pe bursă (s-a luat ca reper preţul de vineri), acţiunile Petrom din portofoliu ar valora 51.300 de lei, adică investitorul ar avea un câştig de 7.300 de lei. În plus, investitorul ar fi încasat până în prezent dividende nete de 2.300 de lei, rezultând un câştig total de 9.600 de lei (22%), ceea ce nu este rău având în vedere că de la 31 ianuarie 2008 până în prezent acţiunile Petrom au pierdut 16%, iar la 44.000 de lei investiţi în acţiuni Petrom la 31 ianuarie 2008 pierderea ar fi în prezent de circa 6.900 de lei. Astfel, chiar dacă dividendele încasate între timp sunt mai mari decât în primul scenariu, investitorul tot ar avea o pierdere de 8%. Rezultatele indică o rentabilitate superioară şi pentru întregul portofoliu. Desigur, rezultatele ar fi altele dacă momentul de start ar fi fost ales în februarie 2009, când piaţa a atins minimele, deoarece investitorul ar fi câştigat mult mai mult plasând toţi banii o dată decât prin plasamente graduale. Pe de altă parte, puţini investitori ar fi avut bani sau s-ar fi încumetat să-i investească pe toţi în acel moment.

Chiar şi în cazul în care investitorul are o sumă de bani mai mare la dispoziţie, în astfel de perioade de incertitudine este de preferat ca intrarea în piaţă să se realizeze tot gradual. Restul banilor pot fi plasaţi în instrumente cu risc scăzut, de exemplu fonduri monetare sau de obligaţiuni, care oferă randamente apropiate de dobânzile bancare, dar în acelaşi timp permit retragerea banilor în orice moment, când se ivesc noi oportunităţi pe bursă.

Vedeţi aici cum au fost calculate randamentele celor doua strategii de investiţii, cu un exemplu pe acţiunile Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO