Burse - Fonduri mutuale

Strategul-sef al ING: Economiile lenese din Vest franeaza cresterea pietelor emergente din estul Europei

Strategul-sef al ING: Economiile lenese din Vest franeaza cresterea pietelor emergente din estul Europei

Ad Van tiggelen, strategul-sef la compania de administrare a investitiilor ING Investment Management, este si un cunoscut autor de romane fantastice, publicand sub pseudonimul de Adrian Stone.

20.05.2010, 23:05 32

Evolutia pietelor emergente din Europa Centrala si de Est inurmatorul deceniu va fi influentata negativ de cresterea lenta sideflatia din economiile vestice, in timp ce pietele din Asia siAmerica Latina vor iesi castigatoare, este de parere Ad vanTiggelen, strateg-sef la ING Investment Management-divizia deadministrare a investitiilor din cadrul grupului olandez ING.

Turbulentele financiare din ultimii ani nu au scos pieteleemergente de pe radarul investitorilor. State precum Rusia, Chinasi tarile din Europa Centrala si de Est vor continua sa fieprincipala destinatie a investitiilor. Productivitatea ridicata a fortei de munca, productia de marfuri siapropierea de Statele Unite ale Americii vor fi factorii care vordiferentia performantele pietelor emergente in urmatorii zeceani.

"Ultima decada a fost foarte volatila, pietele de capitalinregistrand caderi abrupte urmate de cresteri spectaculoase.Castigatorii urmatorului deceniu vor fi pietele emergente din Asia,datorita productivitatii ridicate a fortei de munca, America Latinasi Rusia pentru ca prima este strans legata de economia StatelorUnite ale Americii, in timp ce performanta Rusiei este stranslegata de productia de marfuri. Pietele emergente din EuropaCentrala si de Est sunt undeva la mijloc, insa evolutia lor inurmatorul deceniu va fi trasa in jos de cresterea lenta si deflatiadin economiile vestice, de care sunt strans legate", a spus Ad vanTiggelen, strateg-sef la compania olandeza ING InvestmentManagement, cu active in gestiune de peste 340de miliarde de euro.Administratorul investeste aproximativ 30 de milioane de euro pepiata locala prin intermediul a doua fonduri inregistrate laLuxemburg si administrate local.

In calitate de strateg-sef, Ad van Tiggelen este implicat ininvestitiile pe care fondurile de investitii administrate de ING IMle fac la nivel international. Administratorul face parte din celmai mare grup financiar olandez ING, care in toamna anului 2008 aprimit un sprijin financiar de 10 mld. euro de la guvernulolandez.

Compania a participat anul trecut la selectia administratoruluiFondului Proprietatea, procedura fiind insa castigata de un altmare nume al asset managementului mondial - Franklin Templeton.

Viitorul monedei euro se decide in urmatorulan

In opinia oficialului ING, urmatoarele 12 luni sunt crucialepentru viitorul zonei euro, planul de sprijin financiar in valoarede 750 mld. euro asupra caruia au cazut recent de acord FMI si UEfiind o "solutie prin care s-a castigat timp".

"In urmatorul an, maximum doi, se va decide viitorul zonei euro.In momentul de fata asistam la o lupta intre speculatori, care iaupozitii short pe datoriile Greciei, si Banca Centrala Europeanaimplicata in masuri de salvare a pietelor. Daca curentul de opiniepronuntat antigrecesc al Germaniei va influenta deciziile BanciiCentrale in directia opririi stimulilor financiari, am putea asistala un nou val de speculatii si chiar la o rupere in doua a zoneieuro. In acest caz, nu cred ca ne vom intoarce la marca germana, cila o separare intre statele puternice si cele cu probleme", aexplicat Van Tiggelen.

Cu toate acestea, oficialul ING este optimist ca Grecia vaadopta masurile de austeritate impuse de FMI pentru a nu pierdesprijinul financiar, in timp ce zona euro isi va asuma pierderileprovenite din datoriile Greciei.

Frica de default inchide zona euro cel putin cinci ani

Alaturi de volatilitatea ridicata cauzata pietelor financiare,problemele financiare ale Greciei vor avea un efect de "inchidere"a zonei euro pentru cel putin cinci ani. Romania ar urma sa aderela zona euro in 2015 potrivit programului de convergenta.

"Nu vor mai fi aderari la zona euro in urmatorii cinci ani.Situatia Greciei a generat suspiciuni foarte mari si frica inrandul statelor din zona, care nu vor mai accepta noi membri dacanu au o istorie economica solida. Doar daca se intampla un miracoleconomic in urmatorii cinci ani, Romania ar putea adera la zonaeuro in 2015", a continuat oficialul ING.

Bondurile corporatiilor au devenit mai sigure decat celede tara

Datoriile publice si deficitele mari cu care se confruntastatele din Europa au facut ca obligatiunile emise de stat sa fiepercepute mai riscante decat cele emise de companii.

"In momentul de fata este mai bine sa cumperi obligatiuni emisede corporatii globale decat cele emise de tari, pentru ca expunereaglobala diminueaza din risc. Veniturile marilor corporatii aucrescut cu 30%, iar acest lucru face ca si actiunile sa fieieftine. Chiar daca pietele de actiuni mai pot scadea cu 10% inperioada urmatoare, acest lucru le face si mai atragatoare pentruachizitii", a continuat Van Tiggelen.

Scaderea apetitului pentru risc in randul marilor investitoriinstitutionali a generat retrageri marginale de capital de pepietele europene de actiuni, care si-au adapostit temporarplasamentele in fonduri monetare. Van Tiggelen nu crede intr-un noucolaps al pietelor de actiuni, dupa modelul celui cauzat de cadereabancii de investitii Lehman Brothers in toamna anului 2008. Inopinia lui, pericolul pentru pietele de actiuni sta in faptul ca"lumea vorbeste tot mai mult despre recesiune iar pericolul cainvestitorii sa contamineze pietele cu frica de recesiune esteridicat".

In conditiile unor piete extrem de volatile si imprevizibile asacum sunt cele din momentul de fata, strategul-sef al ING este deparere ca o strategie care poate da rezultate este diversificareaportofoliului pe mai multe clase de active.

"Cand te astepti ca orice rezultat sa fi posibil, diversificareaeste cea mai eficienta strategie. Pe termen lung pot aduceoportunitati de investitii obligatiunile emise de Germania, saucele ale marilor corporatii, precum si actiunile din sectoaredefensive precum productia de medicamente, telecomunicatiile,petrolul si tehnologia. Actiunile companiilor financiare sunt incontinuare riscante", a conchis Van Tiggelen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO