Burse - Fonduri mutuale

​SUA emit un avertisment dur cu privire la acţiunile de manipulare monetară

​SUA emit un avertisment dur cu privire la acţiunile...

Autor: CătăIina Apostoiu

03.05.2016, 16:02 1234

Guvernul american a transmis un mesaj clar ţărilor despre care crede că îşi manipulează monedele: suntem cu ochii pe voi, scrie CNBC.

Un raport al Trezoreriei americane ia în vizor cinci ţări: China, Japonia, Coreea, Taiwanul şi Germania. Fiecare dintre acestea întrunesc două dintre cele trei criterii care “determină dacă o economie urmează politici valutare care i-ar putea conferi un avantaj competitiv incorect în relaţia cu Statele Unite”.

Într-o vreme în care devalorizarea monetară a devenit un instrument important la care recurg mai multe ţări pentru a-şi stimula creşterea economică, Statele Unite încearcă să-şi protejeze propriile interese.

Cele trei criterii menţionate mai sus sunt: un excedent comercial de peste 20 miliarde de dolari, sau 0,1% din PIB-ul american; un excedent comercial cu SUA de peste 3% din PIB-ul ţării respective; achiziţii de valută echivalând cu mai mult de 2% din PIB-ul ţării pe o perioadă de un an.

Nicio ţară nu întruneşte toate cele trei criterii, însă cinci de pe listă întrunesc cel puţin două, relevă raportul.

Dacă ţările de pe listă nu acţionează pentru a îndrepta situaţia, preşedintele poate institui o varietate de penalităţi. Astfel, Fondului Monetar Internaţional i s-ar putea cere să intervină sau participarea ţărilor cu probleme la acorduri comerciale ar putea fi reanalizată.

China a fost dur criticată când şi-a devalorizat moneda în august.

Însă SUA s-ar putea regăsi la rândul lor într-o situaţie dificilă din cauza propriilor practice monetare.

Relaxarea cantitativă (QE) a devenit populară la scară mondială după ce banca centrală americană a pus în practică trei runde de QE, urmate de o creştere puternică a bilanţului său, la 4,5 mii de miliarde de dolari. Indicele dolarului a scăzut cu până la 18% în timpul programului de relaxare şi a avansat cu aproximativ cu 16% de la sfârşitul celei de-a treia runde, în octombrie 2014.

Trezoreria americană vede dolarul drept o ţintă a altor ţări a căror creştere nu a fost similară cea a SUA.

Trezoreria cere ţărilor să implementeze politici de creştere organică în loc să încerce pur şi simplu să-şi devalorizeze monedele.

“Politicile monetare trebuie susţinute prin acţiuni fiscale suplimentare pentru a impulsiona puternic cererea internă”, se arată în raport.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO