Burse - Fonduri mutuale

SUA şi Europa îşi pasează de la una la alta mingea căderilor bursiere. Băncile europene sunt ţinta. Dănilă: Este clar o mişcare indusă de peste Ocean

SUA şi Europa îşi pasează de la una la alta mingea căderilor bursiere. Băncile europene sunt ţinta. Dănilă: Este clar o mişcare indusă de peste Ocean
19.08.2011, 00:08 2827

Pieţele europene au închis cu scăderi de 5%, iar indicii burselor americane scă­deau ieri cu 4% în prima parte a şedinţei de tranzacţionare, antrenate în principal de căderea acţiunilor băncilor.

Turbulenţele s-au resimţit şi pe Bursa de la Bucureşti, care a închis cu o scădere de 3,5%.

Investitorii, deja predispuşi la panică din cauza unor date indicând că economia zonei euro şi a Uniunii Europene încetineşte rapid, apropiin­du-se de stagnare, au fost descurajaţi de un articol publicat de The Wall Street Journal în care se arată că au­torităţile americane sunt tot mai îngri­jorate că problemele legate de dato­riile din zona euro vor contamina şi SUA, în special pe culoarul sec­to­rului bancar, şi vor monitoriza cu atenţie subsidiarele americane ale ma­rilor bănci europene. De asemenea, pieţele au reacţionat violent la afirma­ţiile a doi oficiali ai Rezervei Federale a SUA, care susţin că banca centrală americană nu ar trebui să intervină pentru a proteja jucătorii pe bursă.

Morgan Stanley şi-a redus esti­mările privind creşterea economiei globale.

La declinul burselor au contribuit, în plus, date ale guvernului american care arată că numărul cererilor iniţiale pentru ajutoare de şomaj a crescut faţă de cât s-a anticipat, iar activitatea industrială din zona Philadelphia, una dintre cele mai dezvoltate din SUA, a scăzut puternic în august. Isteria a fost amplificată de autorităţile suedeze de reglementare a sectorului financiar, care au spus că instituţiile de credit nu sunt pregătite pentru îngheţarea pie­ţelor financiare.

Acest mix de ştiri negative a deter­­minat vânzări masive în special pe titlurile bancare. În SUA, acţiunile Citigroup pierdeau 8%, iar Bank of America scădea cu 6,7%.

La Paris, acţiunile Société Géné­rale, acţionarul majoritar al BRD, au pierdut 12%, la Amsterdam acţiunile ING scădeau cu 9,4%, la Viena Raiffeisen şi Erste pierdeau 7%, iar la Bucureşti, BRD a închis cu peste 5% mai jos decât în ziua precedentă.

Brokerii şi analiştii locali susţin însă că ultimele informaţii apărute nu justifică scăderi atât de mari şi cred că în spatele acestora se află mai ales marile fonduri speculative.

"Ştirile negative privind criza dato­riilor şi încetinirea creşterii econo­mice nu sunt o noutatea şi au fost deja in­clu­se în preţurile acţiunilor. Cred că ac­tualele corecţii nu sunt justificate. Volatilitatea pieţelor de acţiuni este indusă prin tranzacţii, fie de tip short-sell, fie de alte tipuri", crede Liviu Giu­giu­mica, unul dintre cei mai ex­perimentaţi brokeri de pe piaţa locală.

De aceeaşi părere este şi Octavian Dragolea, director general adjunct al firmei de brokeraj IFB Finwest.

"Cred că este o reacţie isterică a investitorilor care se va corecta poate săptămâna viitoare. Dacă stai şi încerci s-o întorci pe toate părţile şi orice logică, nu găsesc motive ca bursa din Germania să scadă cu 6%. Sunt şi multe fonduri de hedging care au provocat toată tevatura aceasta."

Unii administratori de fonduri se pregătesc însă pentru ce e mai rău şi se aşteaptă ca bursele să închidă anul sub nivelurile actuale. "Cred că avem şanse de peste 70% să vedem Bursa de la Bucureşti încheind anul 2011 sub nivelul de acum. Cred că am intrat într-o piaţă bear", susţine Marius Olteanu, director executiv al societăţii de administrare SIRA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește și
AFACERI DE LA ZERO