Burse - Fonduri mutuale

Sub controlul Fondului Proprietatea, Romplumb a intrat în insolvenţă

Sub controlul Fondului Proprietatea, Romplumb a intrat în insolvenţă

Autor: Adrian Ionut Cojocar

14.02.2012, 00:07 1762

Producătorul de plumb Rom­plumb Baia-Mare (ROMR), la care Fon­dul Proprietatea deţine pachetul de con­trol, de 51% din titluri, a cerut insol­venţa, iar Tribunalul Ma­ramureş a aprobat recent cererea.

Compania produce plumb decu­prat sub formă de lingouri cu o greutate de două tone care în cea mai mare parte ia calea exportului, cu precădere pe piaţa Uniunii Europene.

Uzina Romplumb a intrat în insol­venţă cu ridicarea parţială a dreptului de administrare, conform deciziei Tri­bu­­nalului Maramureş, iar Casa de Insol­venţă Transilvania a fost numită ad­ministratorul judiciar al societăţii.

"Deschiderea procedurii de insol­venţă este o oportunitate pentru Rom­plumb de a continua producţia. Reor­ga­­ni­zarea va veni în sprijinul activi­tă­ţilor comerciale prin conturarea unui sistem de administrare a fondurilor care să fie eficient şi să aducă, în timp, pro­­fita­bilitate. Vom alege, împreună cu re­pre­zentanţii companiei, cele mai bune soluţii pentru Romplumb", a decla­rat Vasile Godîncă-Herlea, ma­na­­­ging partner al Casei de Insolvenţă Tran­sil­vania.

Reprezentanţii Romplumb nu au putut fi contactaţi ieri pentru a oferi mai multe detalii despre deschiderea procedurii de insolvenţă, însă cel mai pro­babil motivul principal îl reprezintă de­teriorarea situaţiei financiare a com­paniei în urma sistării în trimestrul patru al anului trecut a activităţii de pro­duc­ţie după ce Garda de Mediu a retras auto­rizaţia de mediu a com­pa­niei. Sus­pen­darea autorizaţiei de mediu vine în con­textul în care Rom­plumb este cel mai mare poluator din judeţul Ma­ra­mureş.

Pe fondul opririi activităţii din lipsa auto­rizaţiei de mediu, conducerea Rom­plumb a luat decizia în luna sep­tem­brie a anului trecut de a concedia co­lectiv toţi angajaţii, care erau la acea dată în număr de 581, motivând măsura prin imposibilitatea plăţii salariilor.

La jumătatea anului trecut gradul de îndatorare al producătorului de plumb era redus, de 3%, totalul da­toriilor cifrându-se la numai 3 mil. lei, în condiţiile în care compania a ra­por­tat pe primele nouă luni ale anului tre­cut vânzări de 39,3 mil. lei, în creştere cu 12,7% faţă de intervalul similar din 2010. Romplumb reuşise totodată să revină pe profit după primele nouă luni, cu un câştig de 15.000 de lei, com­parativ cu o pierdere de aproape 2,4 mil. lei în primele nouă luni din 2010.

Preţul plumbului s-a menţinut în ul­timul an în jurul nivelului de 2.000 de dolari/tonă. Înainte de criză preţul plum­bului ajunsese pentru scurt timp să se vândă pe bursa din Londra cu 4.000 de dolari/tonă, iar la sfârşitul anului 2008, pe fondul recesiunii mon­diale, cotaţia scăzuse la 1.000 de do­lari/tonă.

Romplumb nu este singurul pro­du­cător de plumb din România care se con­fruntă cu probleme. În urmă cu trei ani grupul grec Mytilineos a decis să închidă activitatea de la Sometra Copşa Mică (simbol bursier SOMR) care pro­ducea zinc şi plumb electrolitic şi avea în 2008 afaceri de peste 140 mil. euro şi nu a mai repornit uzina nici până în ziua de astăzi, deşi la momentul sus­pen­dării producţiei grecii spuneau că măsura va fi una "temporară".

Luna aceasta Romplumb a derulat o majorare de capital la care Ministerul Eco­nomiei a venit cu un aport în va­loare de circa 4,2 mil. lei, reprezentând sume atrase de companie de la stat pentru investiţii.

Potrivit adminis­tra­to­ru­lui judiciar, în urma operaţiunii Ministerul Economiei, care deţinea anterior 40% din titluri, a ajuns la o participaţie de control, iar Romplumb a revenit în patrimoniul statului. Operaţiunea nu a fost încă înregistrată la Registrul Comerţului. Până în anul 2007 compania era deţinută de AVAS, an în care instituţia de stat a transferat pachetul de control, de 51% din acţiunile Romplumb, către Fondul Proprietatea.

Titlurile Romplumb sunt suspendate de la tranzacţionarea pe piaţa RASDAQ din anul 2002, în urma unui litigiu care nu a fost finalizat nici până în prezent. Acţiunile Romplumb sunt înregistrate la valoarea zero în portofoliul Fondului Proprietatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO