Burse - Fonduri mutuale

Suedezii de la East Capital au actiuni de 8 mil. euro la Fondul Proprietatea

12.11.2009, 23:17 56

Lansat in aceasta vara, fondul East Capital SpecialOpportunities dispune de active nete in valoare de 39,3 milioane deeuro, aproape jumatate fiind investite pe piata ruseasca si 30% pepiata romaneasca, potrivit raportului trimestrial deadministrare.

Pe piata locala, Fondul Proprietatea este cea mai mareinvestitie, atragand 20,6% din activele fondului suedez. SpecialOpportunities a intrat in actionariatul FP in trimestrul al doilea,plasand cateva milioane de euro in titlurile FP. Fondul suedez adevenit astfel al doilea fond strain de investitii care detinedirect actiuni la Fondul Proprietatea. Anul trecut, fondul americanCartesian a intrat in actionariatul FP, achizitionand aproximativ2,75% din titluri.

Plasamentul in actiuni FP a fost unul dintre cele maiprofitabile pentru fondul suedez Special Opportunities, aducand unrandament de aproape 35% din momentul achizitiei si pana la finelelunii septembrie. In raport scrie ca actiunile FP au fostachizitionate in diferite etape de la vanzatori locali.

"Procesul de achizitie este destul de complicat, avand in vedereca actiunile se tranzactioneaza in afara pietei reglementate si maimulte acorduri sunt necesare pentru incheierea unei tranzactii. Lamomentul achizitiei, actiunile au fost cumparate cu un discount de81% fata de valoarea activului net estimat. Pretul mediu deachizitie platit de fondul East Capital Special Opportunities estede 0,23 lei", mai scrie in raportul trimestrial deadministrare.

Investitia in Fondul Proprietatea va aduce performante pentru caexista doi factori care vor genera o crestere a pretului actiuniiFP: numirea companiei americane Franklin Templeton dreptadministrator si listarea Fondului, estimata pentru 2010, spunadministratorii in raport.

Fondul Proprietatea a incheiat primele noua luni ale anului cuun profit de 646 mil. lei (154 mil. euro), peste nivelul raportatin intreg anul 2008, in principal datorita castigului inregistratdin vanzarea participatiilor la Petrom Aviation si la fostaElectrica Oltenia. Conducerea Fondului a anuntat ca estimeazapentru acest an un profit net de 690 mil. lei, triplu fata denivelul bugetat initial, de 212,4 milioane de lei.

Actionarul majoritar al Fondului Proprietatea este statul roman,care prin intermediul Ministerului Finantelor Publice controleazapeste 63% din capital. Incepand din martie 2008, vanzareaactiunilor FP este posibila, fapt ce a permis fondurilor straine deinvestitii precum si altor persoane fizice sa intre inactionariatul Fondului, desi nu au nicio legatura cu procesul dedespagubire a proprietatilor confiscate de regimul comunist.

La finele lunii septembrie, Fondul Proprietatea avea peste 2.770de investitori privati, dintre care 52 sunt persoane juridice, inspecial fonduri de investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO