Burse - Fonduri mutuale

Suedezii de la East Capital au pariat 24 mil. € pe Fondul Proprietatea

Suedezii de la East Capital au pariat 24 mil. € pe Fondul Proprietatea

Autor: Roxana Pricop

09.08.2012, 00:06 1273
Fondurile de investiţii administrate de compania suedeză East Capital, cu active totale în gestiune de 3,5 mld. euro şi unul dintre cei mai mari investitori în Europa de Est, au în portofoliu acţiuni la Fon­dul Proprietatea în valoare de 24 mil. euro, fondul fiind pentru suedezi cel mai atractiv plasament de pe bursa de la Bucureşti.
Compania suedeză a investit în Fondul Proprietatea (FP) prin intermediul a două fonduri mutuale şi a trei fonduri speciale de investiţii, valoarea totală a deţinerilor de acţiuni FP ridicându-se la 24,3 milioane de euro la finalul lunii iunie, potrivit datelor publicate în raportul trimestrial de admi­nis­trare şi în fişele lunare emise de East Capital.
Cei mai mari investitori în acţiunile FP sunt fondul american de hedging Elliott Associates cu o deţinere în valoare de peste 180 mil. euro şi fondurile britanice City of London cu o deţinere de peste 130 mil. euro.
Comparativ cu începutul anului, expu­ne­rea fondurilor East Capital pe acţiunile FP a crescut cu circa un milion de euro, chiar dacă în primul semestru a doua cea mai valo­roasă companie din portofoliul FP, respectiv pro­ducătorul de energie Hidroelectrica, a intrat în insolvenţă şi a şters 3,1 mi­liar­de de lei (705 mil. eu­ro) din activele FP.
În primul se­mestru acţiunile FP au crescut cu 7%, însă pe parcusul acestui in­ter­val acţiunile au avut o evoluţie contra­dictorie. În primele trei luni, acţiunile au crescut cu 39% pentru ca în al doilea trimestru să scadă cu 19%.
Cu privire la insolvenţa Hidroelectrica, pro­cedură declanşată în iunie, oficialii East Capital comentează în raportul trimestrial de administrare:
"Procedura de insolvenţă pentru acest producător de energie nelistat este în mare parte o mişcare de îndepărtare de contrac­te­le de furnizare energie încheiate sub pre­ţul pieţei. Ne aşteptăm să se rezolve situaţia şi să fie în beneficiul companiei pe termen lung."
Suedezii sunt optimişti cu privire la evoluţia acţiunilor FP, mai ales că în trecut Fondul Proprietatea le-a triplat banii inves­tiţi. În primăvara anului trecut, fondurile spe­ciale de investiţii au înregistrat un profit de 200% prin vânzarea pe bursă a unei părţi din acţiunile cumpărate de pe piaţa gri, înainte de listare.
Înainte să se listeze la bursa din Bucu­reşti pe 25 ianuarie 2011, Fondul Proprie­ta­tea s-a tranzacţionat prin interme­diul unor bro­keri sau al anunţurilor de mică publi­ci­ta­te, de unde au cumpărat şi suedezii de la East Capital încă din anul 2009.
"FP rămâne una dintre cele mai atrac­tive investiţii ale fondului. Acţiunile se tran­zac­ţionează la un discount de 52% faţă de activul net şi ne aşteptăm la un randament al dividendului de peste 8% pentru 2013", spun reprezentanţii East Capital.
Fondul Proprietatea a încheiat primul se­mestru cu un profit net de 573 mil. lei (127 mil.euro), acţionarii urmând să pri­meas­că integral profitul sub formă de dividende.
Alte plasamente româneşti din porto­foliile fondurilor East Capital sunt acţiunile SIF-urilor şi cele ale transporta­torului de produse petroliere Conpet Ploieşti.
East Capital ar putea deveni mai activ pe piaţa locală, mai ales că fondurile spe­ciale de investiţii dispun de lichidităţi pentru investiţii de circa 50 milioane de euro, potrivit informaţiilor din raportul trimes­trial. Rusia este de departe principala atracţie din regiune pentru fondurile spe­ciale de investiţii ale suedezilor, graţie ce­rerii interne puternice şi activelor sub­eva­luate. Drept urmare, 15 milioane de euro din lichidităţile disponibile vor fi investite în fond dedicat Rusiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO