Burse - Fonduri mutuale

Suedezii de la East Capital cer socoteala sefilor Amonil

04.02.2009, 17:38 38

Vehiculul de investitii Salink Limited, parte a grupului suedez East Capital, care administreaza mai multe fonduri de investitii cu plasamente si pe bursa de la Bucuresti, a cerut conducerii producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia (AMO) sa convoace o adunare generala a actionarilor in cadrul careia sa se discute mijloacele legale prin care ar putea fi evitata executarea silita asupra activelor companiei.

Printre masurile propuse se numara majorarea capitalului social sau contractarea unui credit. De asemenea, Salink solicita introducerea actiunii in raspundere impotriva membrilor Consiliului de Administratie pentru neplata datoriilor catre Distrigaz.
Saptamana trecuta, Amonil si-a anuntat investitorii ca a primit o notificare din partea companiei Riverside Development Limited prin care i se cerea plata in termen de trei zile a sumei de 53,83 mil. lei (12,5 mil. euro), reprezentand datoria pe care combinatul din Slobozia o avea fata de Distrigaz Sud si care a fost preluata ulterior de Riverside. Compania straina, despre care nu exista niciun fel de informatii publice, a amenintat ca daca nu-si primeste banii va recurge la blocarea conturilor Amonil si executarea silita a unor active, mergand pana la cererea deschiderii procedurii de insolventa.
Omul de afaceri Ioan Niculae, care detine circa 8% din Amonil prin intermediul Interagro, a declarat atunci ca societatea nu are bani sa-si plateasca datoriile, avand in vedere ca productia a fost oprita din septembrie 2008. In caz de insolventa, Niculae poate valorifica doua dintre principalele instalatii ale Amonil, asupra carora are gaj dupa ce a imprumutat anul trecut compania cu 8,9 mil. euro.
Salink Limited a intrat in actionariatul Amonil la mijlocul anului trecut, cand a preluat o participatie de 15% de la Euro Trading Chemicals, pentru circa 15 mil. lei (4 mil. euro). Pretul actiunilor a scazut intre timp de la aproape 0,09 lei/actiune la 0,0095 lei/actiune, investitorii suedezi pierzand astfel aproape 90% din suma investita. Salink a vandut in ultima perioada pachete totalizand circa 10 milioane de actiuni Amonil, respectiv aproape 1% din capitalul societatii.
Ieri, titlurile Amonil au facut obiectul unor tranzactii in valoare de 754.000 de lei (175.000 de euro), prin intermediul carora s-au transferat 81 de milioane de actiuni, reprezentand 7,3% din capitalul social. Transferurile de ieri evalueaza compania la 2,46 mil. euro.
Combinatul este controlat de doua firme offshore inregistrate in Insulele Belize, Zalois si Jovline, care detin 43,2% din companie. Actionarii celor doua firme nu sunt cunoscuti.
Salink isi exprima speranta ca actionarii Amonil au ca obiectiv plata datoriilor in vederea evitarii executarii silite si impiedicarea deschiderii procedurii insolventei. Salink Limited este reprezentata legal de casa de avocatura Dutescu si Asociatii.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO