Burse - Fonduri mutuale

Sunt bani pentru IPO-uri: companiile europene au atras 3 mld. euro de pe burse în primul trimestru

AFP Foto

AFP Foto

Autor: Roxana Pricop

12.04.2013, 09:00 474

Companiile din Europa au atras 3,157 miliarde de euro prin derularea de oferte publice iniţiale de acţiuni (IPO-uri) pe burse în primul trimestru, cu 37% mai mult decât a fost valoarea ofertelor derulate în acelaşi interval al anului trecut.

Potrivit raportului trimestrial realizat de compania de consultanţă Pricewater­houseCooper, în primele trei luni din 2013 în Europa au avut loc un număr de 44 de IPO-uri în valoare totală de 3,157 miliarde de euro. Faţă de ultimul trimestru din 2013, va­loa­rea IPO-urilor este la jumătate, însă faţă de primul trimestru al anului trecut, valoarea IPO-urilor a înregistrat o creştere de 37%.

Revenirea pieţei de IPO-uri este o veste bună pentru România, chiar dacă bursa lo­cală nu a mai fost prezentă în acest raport din 2008. În mai, guvernul a anunţat că vrea să privatizeze Nuclearelectrica printr-o ofertă pu­bli­că iniţială de acţiuni şi că în toamna aces­tui an ar putea urma privatizările la compania Romgaz şi la Complexul Energetic Oltenia.

În prezent, pe bursa de la Bucureşti se derulează oferta secundară de acţiuni de la Transgaz, companie deja listată la bursă. Prin această ofertă, statul a scos la vân­za­re 15% din acţiuni prin care vrea să atragă de la investitori între 68 şi 91 mil. euro.

În primele trei luni din an, cele mai active burse din Europa au fost bursele din Londra şi Milano, care fac parte din acelaşi grup London Stock Exchnage, cu 16 IPO-uri în valoare de 1,885 miliarde de euro. Urmează bursa germană cu două IPO-uri în valoare de 1,165 miliarde de euro şi bursa din Varşovia cu 13 IPO-uri în valoare de 58 milioane de euro.

Cea mai valoroasă ofertă de acţiuni din primul trimestru a fost derulată de compania germană LEG Immobilien, activă în sectorul imobiliar, care a atras 1,165 miliarde de euro de la investitorii de pe bursa germană. Compania britanică de asigurări esure urmează pe locul secund cu o ofertă de acţiuni în valoare de 703 milioane de euro. Cele mai active companii de pe piaţa de IPO-uri au provenit din industrie, tehnologie, investiţi şi imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO