Burse - Fonduri mutuale

Sunteţi pregătiţi pentru noi scăderi pe bursă? Investitorii sunt cu nervii întinşi la maximum după o săptămână neagră în care bursele au pierdut peste 3.000 de miliarde de dolari

Sunteţi pregătiţi pentru noi scăderi pe bursă? Investitorii sunt cu nervii întinşi la maximum după o săptămână neagră în care bursele au pierdut peste 3.000 de miliarde de dolari

Vedeţi aici cu cât au căzut principalele burse internaţionale

Autor: Adrian Cojocar

26.09.2011, 00:00 852

Investitorii de pe burse sunt cu nervii întinşi la maxim după corecţiile severe de săptămâna trecută, care au şters circa 8% din valoarea indicilor la nivel european, mai ales că măsurile pentru rezolvarea problemei supraîndatorării Greciei şi a altor state supraîndatorate întârzie să apară.

Bursele americane au consemnat cea mai mare scădere săptămânală din octombrie 2008 până în prezent.

Pierderile acumulate în ultima săptămână de pieţele lumii se ridică la peste 3.000 de miliarde de dolari.

Nervozitatea investitorilor este legată în primul rând de faptul că fără aceşti bani Grecia ar putea intra în incapacitate de plată luna viitoare, după ce autorităţile elene au anunţat că mai au bani să-şi acopere cheltuielile doar până în octombrie.

Liderii europeni sunt presaţi din toate părţile de către partenerii internaţionali, precum SUA şi China, să-şi rezolve problemele care tind să ameninţe creşterea economică şi de pe celelalte continente. Ei au cerut Europei să folosească un fond comun de sprijinire a ţărilor cu probleme, iar în prezent se poartă discuţii pentru alimentarea fondului cu bani, însă lucrurile se mişcă foarte greu din cauza diferenţelor de opinii ale principalilor lideri europeni.

Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au acordat anul trecut Greciei împrumuturi de urgenţă în valoare de 110 miliarde de euro pentru a salva statul de la faliment, dar cu toate acestea pieţele financiare nu sunt convinse că Grecia va face faţă datoriilor publice uriaşe, de peste 160% din PIB.

Implementarea lentă a măsurilor fiscale şi a reformelor cerute de finanţatorii Greciei i-au determinat pe aceştia din urmă să părăsească Atena la începutul acestei luni, suspendând negocierile pentru cea de-a şasea tranşă, de 8 miliarde euro, din împrumutul conventi anul trecut.

Cele mai importante burse din regiune şi de pe plan global au traversat una dintre cele mai dificile săptămâni din ultimul an, corecţii puternice prăbuşind indicii de referinţă în medie cu circa 8%.


La Bucureşti, indicele BET, al celor mai lichide 10 acţiuni de pe piaţă, a coborât cu 5,8% săptămâna trecută, reprezentând a doua cea mai proastă evoluţie din acest an. O corecţie săptămânală mai drastică în acest an nu a avut loc decât la începutul lunii august şi s-a plasat la nivelul de 7,9%. Indicele BET-FI, reprezentat de SIF-uri şi Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 8,4% pe parcursul săptămânii trecute.

Vânzările în masă ale investitorilor au dus indicii burselor din Austria şi Rusia în jos cu 10,5% şi respectiv 11,9%, în timp ce bursa din Ungaria a pierdut 9,7%. scăderi severe au consemnat săptămâna trecută şi indicii DAX, al bursei germane, şi cel francez CAC 40, care s-au depreciat fiecare cu 7,3%. Nici bursa americană nu a rămas neafectată, principalii indici ai acesteia coborând cu circa 6,5% în acelaşi interval.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO