Burse - Fonduri mutuale

Supernova burselor vine din Ungaria: acţiunile unei companii au plus 2.200% anul acesta

Supernova burselor vine din Ungaria: acţiunile unei...

Autor: Dan Grigore Ivan

27.07.2017, 00:05 1926
♦ Aprecierea puternică a companiei a pornit în februarie după ce Lorinc Meszaros, al cincilea cel mai bogat om al Ungariei şi un apropiat al premierului Viktor Orban, a cumpărat 20% din Konzum.
 
Konzum, prezentă pe piaţa de capital budapestană din 1990, este compania cu cea mai mare creştere a capitalizării bursiere la nivel global din acest an, după ce titlurile emitentului maghiar au crescut cu 2.200%, scrie Bloomberg.
 
Aprecierea puternică a companiei a pornit în februarie după ce Lorinc Meszaros, al cincilea cel mai bogat om al Ungariei, cu o avere estimată la 460 milioane euro, şi un apropiat al premierului Viktor Orban, a cumpărat 20% din Konzum.
 
Compania are în prezent o capitalizare bursieră de 97,5 milioane euro, un titlu tranzacţionându-se la o cotaţie de 1.429 fo­rinţi (21 lei), după ce pe 12 iulie atinsese un maxim de 2.810 forinţi (42 lei). Mai mult, Konzum a avut zile când a întrecut în privinţa rulajului nume consacrate de pe piaţa de capital de la Budapest precum OTP, MOL sau Magyar Telekom.
 
Konzum a cumpărăt 45% din MKB Bank, a cincea bancă a Ungariei, cu active sub administrare de 6,7 miliarde euro, în creştere cu 7,5% faţă de 2015. Pe primul loc în topul celor mai bogaţi maghiari, cu o avere de un miliard euro, se află Sandor Csanyi, directorul general al OTP Bank, prima bancă a Ungariei, cu o capitalizare bursieră de 8,5 mi­liarde euro. Konzum a cumpărat de asemenea Hunguest Hotels, cel mai mare lanţ de hotelier al Ungariei (ce deţin un hotel şi în Miercurea Ciuc). Pe bursa maghiară sunt prezente 43 de companii, cu o capitalizare bursieră totală de aproximativ 23 miliarde euro. Nivelul concentrării este însă foarte mare în jurul a patru companii: OTP Bank, MOL Group, Gedeon Richter şi Magyar Telekom, a căror valoare de piaţă cumulată este de peste 21 miliarde euro. Astfel, acest cvartet reprezintă 91% din capitalizarea bursieră a tuturor emitenţilor maghiari, în vreme ce primele patru companii româneşti au o pondere de aproximativ 50% în totalul capitalizării bursiere a companiilor locale.
 
În iulie, compania de transport Waberer’s a intrat în arena de tranzcaţionare, după o ofertă de 70 milioane euro, având în prezent o capitalizare bursieră de 290 milioane euro.
 
În ultimii ani indicele BUX s-a clasat pe primele locuri în topul randamentelor bursiere mondiale. La nivelul anului 2017, referinţa bursei budapestane a crescut cu 10,88%.
 
Autorităţile maghire au cumpărat în 2015 prin Banca Naţională a Ungariei pachetul majoritar de 68,8% din acţiunile operatorului bursei budapestane, deţinut până atunci de două companii austriece. Banca centrală a plătit 44 milioane euro pentru pachetul de acţiuni, ajungând la o participaţie totală de 75,8%.
 
WizzAir, transpotatorul aerian low-cost maghiar cu o prezenţă importană şi în România, s-a listat pe bursa londoneză în 2015, iar în ultimul an acţiunile sale s-au apreciat cu 80%, până la o capitalizare de 1,86 miliarde lire sterline. În acţionariatul WizzAir se regăsesc nume importante precum Fidelity (cu 9,94% din capitalul social), BlackRock, fondul suveran al Norvegiei, Vanguard sau JP Morgan Asset Management.
 
Economia Ungariei este de 124 miliarde dolari, cu o creştere de 2% anul trecut, şi prezintă o datorie externă de aproximativ 75% din PIB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO