Burse - Fonduri mutuale

Supersăptămâna băncilor centrale începe cu o doză de optimism. S-ar putea să fie nevoie pentru ce va urma

Strategii de la Morgan Stanley nu mai cred că banca centrală a SUA va majora de trei ori anul acesta dobânzile, ci anticipează o singură creştere, în decembrie. Foto: AP/Mediafax Foto

Strategii de la Morgan Stanley nu mai cred că banca centrală a SUA va majora de trei ori anul acesta dobânzile, ci anticipează o singură creştere, în decembrie. Foto: AP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

15.03.2016, 00:04 994

Banca Centrală Europeană a aruncat săptămâna trecută tot ce-a avut în lupta cu deflaţia şi pentru stimularea economiei, iar în următoarele zile zile ar trebui să vină răs­punsul altor mari bănci centrale, din Japonia, SUA şi Marea Britanie. Aşteptările nu sunt mari, şi aceasta s-ar putea dovedi o problemă.

Preşedintele BCE Mario Draghi a ridicat ştacheta destul de sus, anunţând reducerea şi mai mult a dobânzilor şi noi măsuri financiare de stimulare. În Japonia, economia stagnează de ani de zile, iar deflaţia este persistentă. Acolo, premierul Shinzo Abe face presiuni pentru intervenţii „mai prietenoase cu creşterea“ economică, mai ales acum, când tendinţa încrederii consumatorilor a devenit îngrijorătoare, explică pentru The Guardian Alastair Winter, analist la City Bank.

Însă ce va face Rezerva Federală americană contează mai mult pentru pieţe. În urmă cu câteva luni analiştii se aşteptau ca săptămâna aceasta instituţia să continue ce a început anul trecut şi să ridice dobânzile. Însă o astfel de măsură pare acum improbabilă având în vedere ce se întâmplă cu economia globală. 

„Creşterile de luni de pe burse vor fi probabil calmul de dinaintea furtunii deoarece o foame pentru date privind companiile şi economiile vor face ca traderii să alerge ca bezmeticii pentru a-şi găsi direcţia înainte de cifrele despre bugetul britanic şi şedinţa de politică monetară a Fed“, a explicat Alastair McCaig, analist la IG.

Fed îşi va anunţa decizia pe 16 martie. Ziua următoare va decide Banca Angliei. Strategii de la Morgan Stanley nu mai cred că banca centrală a SUA va majora de trei ori anul acesta dobânzile, ci anticipează o singură creştere, în decembrie, având în vedere perspectivele slabe de creştere ale celei mai mari economii din lume.

„În ceea ce priveşte SUA, analiştii noştri cred că Fed va amâna următoarea majorare a dobânzii până în decembrie, o schimbare substanţială faţă de ce se aşteptau anterior. Ei anticipează că avansul trimestrial al PIB-ului va sta sub 2% în 2017“, se arată într-o analiză a Morgan Stanley. Analiştii băncii au avertizat că sunt în creştere pericolele pentru economia globală şi au redus estimările privind PIB-ul pentru cele mai mari zece economii ale lumii. Ei au înjumătăţit estimarea de creştere pentru Japonia.  De asemenea, aceşti analişti anticipează că se vor agrava recesiunile din Brazilia şi Rusia anul acesta. În acest context, Morgan Stanley avertizează că băncile centrale îşi pierd puterea de a ţine pe cursul dorit economiile. „Băncile centrale au din ce în ce mai puţine instrumente de politică monetară, care sunt din ce în ce mai ineficiente. Ultima găselniţă, dobânzile negative, ar putea face mai mult rău decât bine. Cât de rău este atunci când băncile centrale nu mai pot face nimic pentru a reînvia creşterea economică? Cu siguranţă nu este bine. Însă cu siguranţa nu este ceva atât de nou, deci de rău, pe cât se spune adesea“, scriu analiştii băncii americane.

China a sugerat că se va întoarce la politica ei de a stimula creşterea prin cheltuieli pe infrastructură şi sprijin pentru piaţa de acţiuni, ceea ce a însufleţit ieri bursele.

DAX, indicele pieţei de la Frankfurt, a atins maximul ultimelor două luni, semn că succesul Alternativa pentru Germania, un partid cu tendinţe radicale, mai ales xenofobe, în alegerile locale de duminică nu i-a panicat pe investitori. În plus, au venit date încurajatoare de fabricile din zona euro. Producţia industrială a crescut cu 2,1% în termeni lunari în ianuarie, şi cu 2,8% faţă de aceeaşui lună din anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO