Burse - Fonduri mutuale

Suspendarea Broker nu s-a resimtit inca pe Sibex

Suspendarea Broker nu s-a resimtit inca pe Sibex
02.02.2009, 19:11 18

Suspendarea activitatii Broker Cluj de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) la finele saptamanii trecute nu a avut deocamdata un impact semnificativ asupra pietei derivatelor de la Sibiu, desi anul trecut Broker a condus topul celor mai activi intermediari din piata.

CNVM a decis vineri suspendarea pentru doua saptamani a activitatii Broker Cluj, in urma problemelor cu care societatea s-a confruntat la sucursala din Deva. In aceste conditii, Broker Cluj nu mai poate deschide pozitii noi in piata, insa le poate inchide pe cele existente.
"Vineri, atunci cand s-a decis suspendarea Broker Cluj, lichiditatea nu a scazut fata de sedintele trecute. In plus, ieri numarul pozitiilor deschise a crescut, in vreme ce lichiditatea s-a mentinut in media ultimei luni. Deocamdata nu se observa in piata suspendarea casei de brokeraj", spune Decebal Todarita, purtatorul de cuvant al pietei derivatelor de la Sibiu.
Acesta este de parere ca totusi activitatea Broker Cluj ar fi putut aduce un plus de lichiditate in piata, in conditiile in care societatea a fost anul trecut cel mai important intermediar de la Sibiu.
Luna trecuta, Broker Cluj a cazut pe locul patru in topul intermediarilor de la Sibiu, cu un numar de 19.600 de contracte incheiate, dupa ce in decembrie 2008 societatea s-a situat pe primul loc. Casa de brokeraj a inregistrat astfel o cota de piata de 18,7% in ianuarie.
Inainte de inchiderea sedintei de tranzactionare de ieri, lichiditatea din piata se ridica la circa 3 mil. lei (0,7 mil. euro), in vreme ce rulajele din sedintele de joi si de vineri s-au ridicat la 3,8 mil. lei, respectiv 5,2 mil. lei.
In ianuarie, Sibex-ul a fost dominat de tranzactiile realizate de societatea de intermediere Estinvest din Focsani, casa de brokeraj reusind sa incheie aproximativ 31.700 de contracte, reprezentand 30% din numarul total de contracte incheiate la Sibiu in prima luna din acest an. La nivelul anului 2008, Estinvest s-a clasat pe locul trei in topul intermediarilor.
Luna trecuta, locul doi a fost ocupat de societatea Vanguard din Bucuresti, cu un numar de aproape 28.500 de contracte reprezentand 27% din totalul contractelor incheiate. Fata de luna decembrie a anului trecut, casa de brokeraj a urcat un loc.
Pe locul trei in topul intermediarilor de la Sibiu s-a clasat Intercapital Invest, cu o cota de piata de circa 21%, in urcare de pe locul sapte fata de luna decembrie a anului trecut, in vreme ce locul cinci a fost ocupat de Nova Invest din Satu Mare, cu o cota de piata de 16%. Fata de ultima luna a anului trecut, Nova Invest a urcat un loc.
Numarul total ce contracte incheiate in luna ianuarie s-a ridicat la 104.655 de contracte, valoarea totala a acestora depasind 126 mil. lei (28,5 mil. euro).
In aceasta perioada, numarul pozitiilor futures a crescut cu 70,7% fata de sfarsitul anului trecut, in vreme ce in comparatie cu perioada similara a anului trecut acesta s-a aflat in scadere.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO