ZF 24

Ţarul SIF-urilor Dragoş Bîlteanu a ajuns să fie audiat de procurorii DIICOT

Dragoş Bîlteanu

Dragoş Bîlteanu

Autor: Roxana Pricop

09.12.2014, 00:08 2098

25 de directori şi administratori ai SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Muntenia (SIF4) şi SAI Muntenia Invest au fost chemaţi ieri la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Dragoş Bîlteanu, supranumit şi „ţarul“ SIF-urilor pentru modul fulger în care a preluat controlul asupra activelor de 2,5 miliarde de lei ale SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), două redute cu bani controlate de vechii patriarhi timp de aproape două decenii, a ajuns pe lista persoanelor audiate de procurorii DIICOT care suspectează mai multe persoane de delapidare a celor două SIF-uri şi manipularea pieţei de capital.

Bîlteanu, 37 de ani, a preluat neaşteptat conducerea SIF1 în decembrie 2012, înlocuindu-l pe puternicul Ioan Cuzman, cel care a condus societatea timp de 18 ani. La audieri au mai fost chemaţi, alături de Bîlteanu, şi tatăl său, Gheorghe Bîlteanu, administrator la SIF Muntenia şi cel care a fondat grupul Romenergo după Revoluţie, Gabriel Filimon, directorul general al SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, şi Gheorghe Dănuţ Porumb, preşedintele SAI Muntenia Invest. Societatea Muntenia Invest este controlată de SIF Banat-Crişana.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Orga­nizată şi Terorism – Structura Centra­lă (DIICOT) au făcut ieri 31 de perche­ziţii în Bucureşti, Ilfov şi Arad, la 25 de persoane suspectate că ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat- Crişana (SIF1) şi SIF Mun­tenia (SIF4), de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar şi că s-ar fi implicat în operaţiuni de manipulare a pieţei de capital. Percheziţiile au avut loc la sediile SIF Banat-Crişana din Arad şi SIF Muntenia din Bucureşti, dar şi la sediul celei mai puternice firme de brokeraj Swiss Capital din Bucureşti care a intermediat o serie de tranzacţii cu acţiunile SIF1 suspecte de a fi considerate manipulare a pieţei de capital.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre activele SIF-urilor ; cum a ajuns Dragoş Bîlteanu să conducă SIF Banat-Crişana

- date despre SIF Imobiliare Limited; alte acţiuni ale lui Bîlteanu criticate de investitori

- detalii suplimentare despre oamenii care condus SIF-urile şi acţiune DIICOT 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO