Burse - Fonduri mutuale

Templeton, chemat în fiecare zi la tribunal de Ioana Sfîrăială pentru a-şi apăra mandatul

Templeton, chemat în fiecare zi la tribunal de Ioana Sfîrăială pentru a-şi apăra mandatul

Foto: Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop

18.12.2012, 00:05 1571

Franklin Templeton a mai pierdut o bătălie în războiul de uzură pe care l-a deschis Ioana Sfîrăială, avocat şi acţionar minoritar al Fondului Proprietatea (FP), după ce Tribu­nalul Bucureşti a admis luni, 17 decembrie, cererea depusă de aceasta de a radia din Registrul Comerţului înregistrarea deciziilor AGA din septembrie 2010 prin care Templeton a fost numit administrator.

Administratorul FP a ripostat şi a atacat decizia instanţei prin recurs. Decizia luată luni de Tribunalul Bucureşti nu este nici exe­cutorie şi nici irevocabilă, iar Franklin Templeton susţine că decizia instanţei nu schimbă cu nimic starea actuală de fapt pentru că actul constitutiv în vigoare în prezent şi prin care este certificat mandatul său de admi­nistrator la Fondul Proprietatea a fost reaprobat în cadrul unor Adunări Generale ale Acţionarilor ulterioare. Mai exact, acţionarii au reaprobat cu majoritate de voturi actul constitutiv şi astfel mandatul de administrator al lui Franklin Templeton, în cadrul mai multor AGA care au avut loc pe 29 noiembrie 2010, pe 23 noiembrie 2011, pe 4 aprilie 2012 şi pe 23 noiembrie 2012.

Pe de altă parte, şi hotărârile luate de acţionari în aceste AGA ulterioare sunt contestate în instanţă de Ioana Sfîrăială care a solicitat blocarea înregistrării deciziilor la Registrul Comerţului. Astfel că administra­torului nu îi rămâne decât să se apere în instanţă pentru a-şi păstra mandatul de administrator. Iar lupta de apărare nu va fi una uşoară pentru că Ioana Sfîrăială are deschise peste 30 de procese în instanţă prin care îi contestă mandatul de administrator, dar şi toate deciziile luate de acţionari din septembrie 2010 până în prezent. Printre deciziile contestate de Ioana Sfîrăiala se numără listarea secundară la Varşovia, programul de răscumpărări, dar şi propunerea Elliott Associates de a-l răsplăti pe Templeton cu un comision suplimentar dacă vinde din activele fondului şi distribuie profitul acţionarilor.

Ioana Sfîrăială are deschise pe rol atât de multe procese împotriva Fondului Proprie­tatea încât în luna ianuarie a anului viitor avocaţii care îl reprezintă pe Franklin Templeton va trebui să se prezinte aproape în fiecare zi în sala de judecată când sunt programate termenele de judecată ale diferitelor dosare.

Decizia luată luni, 17 decembrie, de Tribunalul Bucureşti a fost emisă la două luni distanţă de la o altă importantă decizie prin care Ioana Sfîrăială a marcat cea mai răsunătoare victorie împotriva lui Franklin Templeton. Este vorba despre decizia Curţii de Apel Bucureşti din 10 octombrie care a anulat irevocabil hotărârea din septembrie 2010 prin care compania a preluat oficial cârma fondului.

Motivul este legat de un viciu de procedură sau mai exact de nerespectarea termenului legal de 30 de zile înainte de derularea Adunării Generale a Acţionarilor în care trebuia publicat în Monitorul Oficial documentul prin care Franklin Templeton a fost numit administrator.

Documentul a fost publicat pe 23 august 2010, iar Adunarea Generală prin care acesta a fost aprobat a avut loc pe 6 septembrie 2010. În acest caz, fondul a luat decizia să nu formuleze cale extraordinară de atac.

FP respinge acuzaţiile de dare de mită

Fondul Proprietatea respinge vehement informaţiile apărute în mass-media că managerul de investiţii Greg Koniecny ar fi implicat în acordarea de beneficii materiale unor angajaţi ai Ministerului Economiei, printre care s-ar număra şi Remus Vulpescu, consilierul ministrului Economiei, fostul preşedinte al Oficiului de Privatizări şi al Hidroelectrica. Fondul a precizat că nu a fost notificat de către autorităţi despre deschiderea unei investigaţii în care să fie vizaţi oficiali ai fondului. Sâmbătă, 15 decembrie, postul de televiziune România TV a anunţat că Remus Vulpescu ar fi vizat de o investigaţie a procurorilor privind presupuse fapte de corupţie. Fondul Proprietatea i-ar fi oferit lui Remus Vulpescu bani, vacanţe şi diverse servicii în scopul de a obţine avantaje în relaţia cu Ministerul Economiei. Remus Vulpescu a negat toate acuzaţiile la adresa sa. De la Fondul Proprietatea, vizaţi de investigaţie ar fi fost managerul Fondului, Greg Konieczny, şi Oana Truţă, reprezentantul FP în consiliul de supraveghere al Hidroelectrica, potrivit România TV. Ministerul Economiei a răspuns pentru ZF prin biroul de presă că nu a fost informat cu privire la faptul că Remus Vulpescu ar fi vizat de o anchetă a procurorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO