Burse - Fonduri mutuale

Templeton merge până în pânzele albe pentru banii de la Romgaz

Templeton merge până în pânzele albe pentru banii de la Romgaz

Autor: Roxana Pricop

09.01.2011, 23:46 49

Fondul Proprietatea (FP), administrat de compania britanicăFranklin Templeton, a convocat pe 17 ianuarie o adunare generală aacţionarilor Romgaz, companie unde deţine 15% din capital, pentrua-i revoca pe administratorii producătorului de gaze care au votatîn favoarea donaţiei de 400 mil. lei (94 mil. euro) către bugetulde stat şi pentru a declanşa acţiuni în justiţie împotriva acestoraindividual.

Miza este de 60 mil. lei (circa 14 mil. euro), bani pe careFondul Proprietatea îi pierde din cauză că statul a ales să scoatăbanii din companie prin distribuirea de dividende.

Producătorul de gaze Romgaz, controlat în proporţie de 85% deMinisterul Economiei, este una dintre cele mai valoroase companiidin portofoliul statului, cu afaceri de peste 3,1 mld. lei şi cu unprofit net de 572 mil. lei în 2009, astfel că a fost trecut deGuvern pe lista companiilor, alături de Loteria Română şiElectrica, care trebuie să facă donaţii din profiturile anilorprecedenţi către bugetul de stat.

În cazul Romgaz şi Electrica, donaţia a fost fixată la valoareade 400 mil. lei, în timp ce Loteria Română trebuie să doneze 74mil. lei. Sumele de bani rezultate din aceste donaţii au menirea dea reduce deficitul bugetar. Pentru 2010, România a convenit cuComisia Europeană un nivel al deficitului bugetar de 6,1% dinPIB.

Deşi administratorul Fondului Proprietatea, acţionar cu 15% dinacţiuni, s-a opus public şi a avertizat Guvernul asupra riscuriloracestei donaţii asupra mediului investiţional, statul român aaprobat în AGA din 30 noiembrie donaţia.

Drept reacţie, Franklin Templeton a decis să conteste îninstanţă decizia, iar recent oficialii Templeton au anunţat într-uncomunicat de presă că Fondul a convocat AGA la Romgaz pe 17ianuarie, pentru a-i revoca pe membrii Consiliului de Administraţiecare au votat în favoarea donaţiei şi pentru a declanşa acţiuni înjustiţie împotriva acestora individual.

Consiliul de Administraţie al Romgaz este format Ioana Apan,preşedinte şi secretar general adjunct la Ministerul Economiei,Marcel Adrian Piteiu, membru şi director general la Romgaz, IonicaRaicu, membru şi director general investiţii şi IT la MinisterulEconomiei, Mihai Busuioc, membru şi director la Agenţia Naţionalăde Cadastru, şi Petru Grezer, reprezentantul fondului.

Transferul sumei de 400 mil. lei către buget a avut loc recent.

"Suntem extrem de dezamăgiţi că, în ciuda propunerii noastrepentru o soluţie alternativă (distribuirea de dividende specialecătre toţi acţionarii - n. red.), această măsură nefericită a fostimplementată. Dorim să îi asigurăm pe acţionari că vom continua săfacem eforturi pentru recuperarea sumei, utilizând toate mijloacelelegale posibile", a declarat Greg Konieczny, manager de fond alFondului Proprietatea.

Toate mijloacele necesare vor fi folosite pentru a protejainteresele fondului şi în cazul deciziei Hidroelectrica,producătorul de energie unde fondul controlează 20% din capital, dea alimenta pentru încă un an combinatul ArcelorMittal Galaţi,ieşind cu energie pe bursa OPCOM la un preţ de 130 de lei pe MWh,cu circa 25% mai mic faţă de ultima tranzacţie încheiată deNuclearelectrica.

"Ca rezultat al tranzacţiei cu ArcelorMittal, Hidroelectricaeste aşteptată să piardă în jur de 70 mil. lei în profituripotenţiale. Acest lucru va fi în detrimentul acţionarilorHidroelectrica. Vom folosi toate mijloacele necesare pentru aproteja interesele fondului şi pe cele ale acţionarilor", au spusoficialii Franklin Templeton.

Fondul Proprietatea are o lungă istorie de procese deschiseîmpotriva statului român cu care împarte acţionariatul la mariproducători de energie şi unde fondul, deşi controlat în proporţiede 39% de statul român prin Ministerul de Finanţe, şi-a văzutîncălcate drepturile şi nevoit să cheme în instanţă MinisterulEconomiei, cum este cazul procesului deschis împotrivaNuclearelectrica pentru recuperarea unei participaţii de cca 10%din capitalul societăţii.

Odată cu preluarea managementului fondului de către FranklinTempleton, statul român are un adversar redutabil înadministratorul fondului, care este dispus să utilizeze toatemijloacele legale pentru a apăra drepturile acţionarilor privaţicare controlează peste 60% din fond. Statul mai deţine în prezent38,8% din acţiunile FP.

Fondul Proprietatea va fi listat la Bursă pe 25 ianuarie2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO