Burse - Fonduri mutuale

Templeton vrea să decidă singur când, cum şi cui vinde 10% din Petrom sau „perlele“ Hidroelectrica şi Romgaz

Templeton vrea să decidă singur când, cum şi cui vinde 10% din Petrom sau „perlele“ Hidroelectrica şi Romgaz

Prin extinderea atribuţiilor Templeton în calitate de administrator al FP, Greg Konieczny, managerul fondului, ar deveni unul dintre cei mai puternici executivi din România

Autor: Roxana Pricop

24.10.2011, 00:07 1742

Grupul american Franklin Templeton, adminis­tra­torul Fondului Pro­prie­tatea (FP), le cere ac­ţio­narilor modificarea con­tractului de administrare în vederea extin­derii atribuţiilor sale de a hotărî sin­gur în privinţa participaţiilor din porto­foliul fondului, în limita a 20% din active.

Propunerea va fi supusă votului acţionarilor în cadrul AGA din 23 noiem­brie. Dacă va fi aprobată, Templeton ar putea decide singur în privinţa unor tranzacţii de până la 700 mil. euro pe an.

Şansele ca această propunere să ob­ţi­nă sprijinul acţionarilor sunt ridicate, având în vedere că cei mai mari acţionari ai fondului sunt acum fondurile străine de investiţii, în timp ce statul român mai controlează doar 5%. Franklin Temple­ton, care administrează de circa un an fondul, şi-a adus aproape acţionari puter­nici pentru a nu avea probleme în mo­men­tul în care statul român termină acţiu­nile, iar pe 23 noiembrie s-ar putea folosi de acest avantaj.

O firmă de investiţii controlată de fondul american de hedging Elliott Associates este cel mai mare acţionar instituţional al Fondului, cu 6,61% din capital, urmată de o firmă londoneză de investiţii, City of London Investment, care investeşte în fondurile proprii ale Franklin Templeton, este al doilea cel mai mare acţionar instituţional cu 5,85% din FP, potrivit celor mai recente raportări.

Georgia Palade van Dusen, una dintre nepoatele industriaşului interbelic Nicolae Malaxa, deţine 6,68% din acţiuni, fiind cel mai mare acţionar individual. Urmaşii lui Malaxa, care locuiesc la New York, sunt printre acţionarii care au susţinut prelua­rea managementului FP de către grupul american Franklin Templeton.

Prin aprobarea acestei propuneri, acţionarii FP ar da mână liberă adminis­tra­torului să decidă singur vânzarea a 10% din acţiunile Petrom sau a 10% din acţiunile Hidroelectrica, adică jumătate din totalul acţiunilor deţinute de fond la cele două companii, pe care le-a primit de la statul român la înfiinţare.

Administratorul nu ar putea vinde integral pachetele de acţiuni pe care le deţine la Petrom, cea mai mare com­panie românească, şi din Hidro­elec­trica, cel mai mare producător naţional de ener­gie, pentru că aceste pachete de acţiuni valorează mai mult de 20% din averea de 3,6 mld. euro a fondului. Templeton ar putea vinde însă inte­gral pachetele de câte 15% din Romgaz şi 10% din Nuclear­elec­tri­ca, a căror valoare este sub pragul de 20% din active.

Cum statul va ieşi în scurt timp din acţionariatul fondului, organizarea unei AGA pentru consultarea statului în pri­vin­ţa participaţiilor la companiile stra­te­gice va deveni în curând inutilă, însă analiştii apreciază că statul trebuie să îşi păstreze o serie de resorturi de control asu­pra acestor companii şi după ieşirea din acţionariatul fondului.

Acţiunile pe care FP le deţine la "per­le­le energetice" Hidroelectrica, Rom­gaz şi Nu­clearelectrica nu sunt listate pe nicio bur­să, deci inaccesibile investitorilor stră­ini, şi fac din Fondul Proprietatea unul din­tre cele mai atractive investiţii în regiune. Statul şi-a manifestat intenţia de a lista aceste companii la bursă însă până în prezent nu s-a materializat niciun demers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO