Burse - Fonduri mutuale

Tendinţe 2017. Mandatul lui Sobolewski, şeful Bursei, expiră în august. Listări de companii private şi aducerea la bursă a RCS&RDS

Ludwik Sobolewski

Ludwik Sobolewski

Autor: Liviu Popescu

04.01.2017, 00:08 1321

Mandatul lui Ludwik Sobolewski, şef al BVB din 2013, expiră în august 2017, piaţa de capital românească va afla în septembrie dacă este promovată de la una de frontieră la cea emergentă, iar în indicele BET sunt şanse să fie incluse peste 10 companii.

Bursa de la Bucureşti ar putea avea noi listări în 2017, mai ales ale unor com­panii private, cum ar fi frufru, două oferte pu­bli­ce ini­ţiale (IPO), prin­tre care mult aş­tep­tata Hidro­elec­trica, dar şi RCS & RDS, care ar putea să vină la bursă fie prin IPO, fie prin emisiunea de obli­ga­ţiuni, ceea ce constituie pre­mise ca anul 2017 să fie mai bun ca prece­dentul.

Un alt factor care va contribui la acest lucru este includerea bursei de la Bucureşti pe lista FTSE Russell, lider mondial de clasificare a indicilor bursieri, pentru promovarea de la piaţă de frontieră la una emergentă, ceea ce ar putea să majoreze lichiditatea medie zilnică chiar şi de patru ori, la 40 mil. euro. Cel mai probabil, la evoluţia bursei locale din 2017 vor contribui şi factorii externi care anul trecut au fost abia declanşaţi: Brexitul, Donald Trump şi şedinţele FED.

Bursa de la Bucureşti a avut în anul 2016 o evoluţie mai slabă faţă de cele din regiune, în condiţiile în care pie­ţele externe au obţinut randamente su­pe­rioare, chiar dacă România ar putea avea în 2016 cea mai mare creş­tere economică din Uniunea Euro­peană, de 4-5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO