Burse - Fonduri mutuale

Tentativa de „puci“ la SIF Transilvania a eşuat

Mihai Fercală, preşedintele directoratului SIF Transilvania (SIF3)

Mihai Fercală, preşedintele directoratului SIF Transilvania (SIF3)

Autor: Roxana Pricop

12.08.2014, 00:05 1514

Mihai Fercală, preşedintele directoratului SIF Transilvania (SIF3), îşi păstrează neatins titlul de cel mai longeviv şef de SIF, cu un mandat de peste 12 ani la conducere, după ce acţionarii au respins ieri pornirea acţiunii în răspundere împotriva sa şi l-au revocat din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere pe Constantin Frăţilă, acţionar la SIF şi oponent al lui Fercală.

Ieri, peste 37% din acţionarii SIF3 au fost prezenţi la Braşov, unde au avut loc Adunările Generale Ordinară şi Extraordinară. Aceştia au respins cu o majoritate de 95% de voturi pornirea acţiunii în răspundere împotriva lui Mihai Fercală, propunere introdusă pe ordinea de zi de către Constantin Frăţilă, printre cei mai mari acţionari ai SIF3 cu 3,99% din capital. Tot Frăţilă a mai propus ca alegerea Consiliului de Supraveghere să aibă loc prin metoda votului cumulativ, pentru un mandat de 4 ani. El a mai cerut reducerea remuneraţiei lunare a membrilor CS de la 3 la 2 salarii medii brute pentru fiecare membru, de la 4 la 2,5 salarii medii brute pentru vicepreşedinte şi de la 7 la 3 salarii medii brute pentru preşedinte.

Frăţilă a mai propus ca membrii Consiliului care fac parte şi din comitetele consultative să nu primească remuneraţii suplimentare. În prezent, remuneraţia suplimentară este de 10% din remuneraţia lunară. O altă propunere a vizat şi banii pe care îi încasează membrii directoratului. Remuneraţia lunară a preşedintelui directoratului (Mihai Fercală) urma să fie plafonată la 5 salarii medii brute pe societate, de la 7 - 12 salarii brute în prezent.

Pe ordinea de zi a fost şi solicitarea lui Frăţilă privind ridicarea dreptului şefilor şi angajaţilor SIF-ului de a încasa bonusuri suplimentare, inclusiv cotă parte din profit, dacă într-un an scad activul net sau capitalurile proprii ale companiei.

Toate aceste propuneri au fost respinse de acţionarii prezenţi la AGA de ieri.

Pe de altă parte, acţionarii care l-au susţinut pe Mihai Fercală au propus revocarea lui Frăţilă, din funcţia de membru al Consiliului de supraveghere, punct care au fost aprobat cu o majoritate de 93% din voturile celor prezenţi.

Fercală şi Frăţilă s-au acuzat reciproc de nereguli în ultimele luni, aceştia doi având deschise mai multe procese pe rol unul împotriva celuilalt. Semnele conflictului dintre Fercală şi Frăţilă s-au văzut şi pe bursă, acţiunile SIF Transilvania raportând o scădere de peste 50% în acest an, cea mai mare din rândul celor cinci SIF-uri.

De-a lungul timpului, Fercală a reuşit să îşi câştige de partea sa acţionarii în special prin acordarea de dividende extrem de consistente obţinute din lichidarea de active din portofoliu. În ultimii trei ani, SIF a făcut profituri cumulate de peste 600 milioane de lei din vânzarea de acţiuni şi a răsplătit foarte bine acţionarii. În acest an însă, SIF nu a mai plătit dividende, ci a dat acţiuni gratuite  acţionarilor, iar după primele şase luni din an SIF a raportat un profit de doar 8,4 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO