Burse - Fonduri mutuale

Teraplast Bistrita ataca piata de “termopane” din Europa de Est

02.11.2009, 23:10 1637

Producatorul de materiale de constructii Teraplast Bistrita(TRP) a finalizat extinderea capacitatii de productie la fabrica deprofiluri PVC cu 60%, in urma unei investitii de 2 mil. euro, iaracum doreste consolidarea pozitiei pe piata locala de tamplariePVC, precum si cresterea exporturilor la 15% din productie in 2010,potrivit unei raportari remise Bursei de Valori (BVB).
In prezent capacitatea fabricii variaza intre 8.000 si 12.000 detone pe an, in functie de sistem.
"Prin extinderea gamei de profil, dar si prin dezvoltarea logisticaa acestei divizii vom putea accesa o piata mult mai extinsa.Strategia noastra pe acest segment prevede, pe langa pozitionareacat mai buna pe plan local, si intrarea pe pietele din EuropaCentrala si de Est, astfel incat in 2010 aproximativ 15% dinproductie sa fie pentru export", a declarat Florin Urite,directorul general al Teraplast.
In prezent, Teraplast detine o cota de piata de 4% pe piata deprofiluri PVC pentru tamplarie termoizolanta (usi si ferestretermopan). In urmatorii doi ani, oficialii companiei isi propuncresterea cotei de piata la 10%. Piata de profiluri PVC, carereprezinta peste 20% din piata de tamplarie termoizolanta, s-aridicat anul trecut la 200 mil. euro. Pentru acest an oficialiiTeraplast apreciaza o scadere a pietei de profil la 115-130 mil.euro. Principalii concurenti ai Teraplast pe piata de tamplarietermoizolanta sunt Rehau, Ramplast, Gealan sau Veka. Deciziacompaniei de a majora capacitatile de productie pe segmentultamplariei PVC a tinut cont in principal de scaderea importurilordin ultima vreme pe piata locala.
"Piata romaneasca de profiluri pentru tamplarie a generat noioportunitati de extindere in acest an de criza, deoarece, conforminformatiilor pe care le detinem, valoarea importurilor a scazut cuaproximativ 54% in primele sase luni ale anului, lasand loculproducatorilor autohtoni. In acest context si ca urmare a cresteriicererii, am decis sa investim in extinderea capacitatilor deproductie", a adaugat Urite.
Investitiile din acest an ale Teraplast se ridica la aproximativ30,8 mil. lei, inclusiv fondurile alocate pentru finalizarea unorlucrari incepute in 2008, in suma de 15 mil. lei.
Compania a incheiat primul semestru cu un profit net de 6,3 mil.lei, in scadere cu 30% fata de aceasi perioada a lui 2008. Companiaare o capitalizare de 143 mil. lei (33 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO