Burse - Fonduri mutuale

Timişoara se finanţează prin obligaţiuni mai ieftin decât statul

Timişoara se finanţează prin obligaţiuni mai ieftin...

Autor: Roxana Pricop

13.08.2015, 00:03 302
Primăria Municipiului Timişoara a anunţat ieri pe bursă plata dobânzii aferente cupoanelor obligaţiunilor de 150 milioane de lei.

Rata dobânzii pentru cel de-al 28 lea cupon (15 mai - 14 august) este de 1,29% pe an, iar pentru cel de-al 29-lea cupon (15 august - 14 noiembire) rata dobânzii este de 1,18% pe an. Dobânda plătită de Municipiul Timişoara la obligaţiunile listate la bursă este variabilă şi este calculată în funcţie de rata dobânzii interbancare la lei ROBOR la trei luni, aflată în prezent la minime.

Dobânda la cele două cupoane plătită de Muni­cipiul Timişoara este sub dobânda la care statul român se îm­prumută prin emisiunea de titluri de stat, de circa 1,9% pe an pentru instru­mentele cu matu­ritate de trei ani.

Dobânda este mai mică şi decât cea a obligaţiunilor Bucureşti listate la începutul lunii mai la bursă din Bucureşti. Primăria Municipiului Bucureşti plăteşte o dobândă de 2,8% pe an pentru obli­gaţiuni cu maturitatea în 2018.

Pe bursa de la Bucureşti sunt listate 39 de obligaţiuni în valoare de peste 3,3 miliarde de lei emise de munici­palităţile locale, aşa cum sunt primăriile Ti­mişoara şi Iaşi, iar investitorii primesc dobânzi şi de sub 2% pentru ram­bursarea „ratelor“ la obligaţiuni. Cea mai mare este emisiunea de obligaţiuni derulată de Bucureşti în valoare de 2,2 miliarde de lei şi structurată pe patru maturităţi diferite.

Primăria Bucureştiului s-a îm­prumutat în primăvara acestui an de la investitori pentru a rambursa euro­bondurile de 500 milioane de euro care au ajuns la maturitate în luna iunie.

Primăria s-a împrumutat în euro în 2005 pentru construirea pasajului suprateran Basarab, pentru achi­ziţia de tram­vaie noi - me­troul uşor - şi pen­tru rea­bi­litarea infra­struc­turii urbane.

Majoritatea obligaţiunilor muni­cipale listate la bursă au dobânzile variabile calculate în funcţie de ratele interbancare ale dobânzilor ROBID şi ROBOR care au scăzut la minime istorice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO