Burse - Fonduri mutuale

Titlurile de stat de pe Bursa mai au putin si bat actiunile

Titlurile de stat de pe Bursa mai au putin si bat actiunile
27.01.2010, 23:06 20

Tranzactiile cu titluri de stat au luat din nouprim-planul in sedinta de ieri de pe Bursa, transferurile cu acesteinstrumente depasind 25 mil. euro, in timp ce tranzactiile totalecu actiuni au fost de circa 4 mil. euro.

Si in sedinta de marti, titlurile de stat au rulat 15 mil.euro, fata de doar 5 mil. euro in cazul actiunilor. Astfel, de lainceputul anului s-au tranzactionat titluri de stat de 75 mil. eurosi actiuni de 95 mil. euro.

Tranzactiile mari cu titluri de stat au fost insotite dela inceputul anului si de o crestere a pretului acestora pe Bursa,concomitent cu scaderea randamentelor (yield) acceptate decumparatori.

Daca in decembrie yieldurile (randamentul anual obtinut deinvestitori pe un titlu de stat pana la maturitatea acestuia) sesituau in jurul a 10%, ieri acestea au coborat sub 8%, in timp cepretul nominal al titlurilor a crescut pe Bursa cu circa 8% incazul titlurilor scadente in martie 2014 (B1403). Tendinta descadere a randamentelor s-a amplificat odata cu reducerea de catreBNR a ratei dobanzii de politica monetara care a fost urmata de oscadere a randamentelor oferite de Ministerul Finantelor la noileemisiuni de titluri de stat. In general, titlurile de stattranzactionate pe Bursa ofera randamente peste cele din emisiunilenoi.

"Tranzactiile mari sunt determinate de reasezari deportofolii ale fondurilor de pensii locale, dar si ale unora dintrefondurile de investitii mai mari. Administratorii isi marcheazaprofiturile si isi refac pozitiile", explica Octavian Dragolea,director general adjunct al firmei de brokeraj IFB Finwest, unuldintre cei mai activi intermediari pe titluri de stat in lunadecembrie.

Cele mai tranzactionate titluri de stat sunt cele cuscadenta in martie 2014 (B1403), cu care s-au realizat de lainceputul anului tranzactii de 47 mil. euro. Pretul acestor titluripe Bursa a crescut in acest an cu 8,1%.

In comparatie, actiunile SIF Oltenia (SIF5), cele mailichide de pe Bursa, au rulat circa 19 mil. euro si au avut ocrestere de 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO