Burse - Fonduri mutuale

Titlurile de stat pentru populaţie intră azi la tranzacţionare pe bursă

Persoanele care sunt la prima investiţie şi care vor să vândă titlurile de stat înainte de scadenţă trebuie să îşi deschidă un cont de tranzacţionare pe bursă fie la una din cele trei bănci care au intermediat oferta, fie la o casă de brokeraj.

Persoanele care sunt la prima investiţie şi care vor să vândă titlurile de stat înainte de scadenţă trebuie să îşi deschidă un cont de tranzacţionare pe bursă fie la una din cele trei bănci care au intermediat oferta, fie la o casă de brokeraj.

Autor: Roxana Pricop

26.06.2015, 00:05 870
Titluri de stat în valoare de 65 mi­lioane de lei, prin care Ministerul Finanţelor s-a împrumutat recent de la populaţie, intră azi la tran­zacţionare pe bursa de la Bucureşti, oferind astfel posibilitatea persoa­nelor care au subscris în ofertă să le vândă înainte de scadenţă (iunie 2017).

Un număr de 1.236 persoane fizice au cumpărat 64.999 de obligaţiuni de stat, scoase la vânzare de Ministerul Finanţelor în perioada 8-19 iunie, fiecare titlu de stat având o valoare nominală de 1.000 de lei şi o dobândă de 2,15% pe an.

Prima ofertă de titluri de stat destinată populaţiei din ultimii zece ani s-a subscris în proporţie de 65%, în con­diţiile în care statul a oferit 100.000 de titluri, cu valoarea totală de

100 milioane de lei. Valoarea no­mi­nală ridicată a titlului de stat, de 1.000 de lei, alături de procedura complicată de subscriere prin care investitorul trebuia să aleagă dobânda dintr-un interval au făcut ca subscrierile să fie reduse. Simbolul bursier sub care se vor tranzacţiona titlurile de stat este R1706A.

Fiind listate la bursă, preţul titlurilor de stat poate scădea ca urmare a modificării dobânzii de pe piaţa monetară interbancară.

Rata dobânzii titlurilor de stat este fixă de 2,15% pe an până la scadenţa din iunie 2017, însă preţul de piaţă (1.000 de lei) se poate modifica zilnic. Preţul titlurilor de stat se mişcă în direcţia opusă evoluţiei dobânzilor: dacă dobânda de piaţă creşte, preţul titlurilor de stat scade până când randamentul acestor titluri de stat este aproximativ egal cu dobânda de piaţă. Dacă dobânda de piaţă scade, preţul titlurilor de stat creşte până când randamentul acestor titluri este aproximativ egal cu dobânda de piaţă.

Persoanele care sunt la prima investiţie şi care vor să vândă titlurile înainte de scadenţă trebuie să îşi deschidă un cont de tranzacţionare pe bursă fie la una din cele trei bănci care au intermediat oferta – BCR, BRD şi Raiffeisen –, fie la o casă de brokeraj. Cele trei bănci au agreat cu statul că vor percepe un comision de 0,1% pentru tranzacţii; restul brokerilor au propria grilă de comisioane.

„Am avut câţiva clienţi care au subscris în oferta de titluri de stat pentru că se aşteaptă ca BNR să mai reducă dobânda de referinţă, iar oricum dobânda la depozitele bancară este apropiată de cea oferită de titlurile de stat“, a spus Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la firma de brokeraj Estinvest din Focşani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO