Burse - Fonduri mutuale

Titlurile de stat sunt din nou vedete dupa scaderea dobanzii BNR

31.03.2010, 23:12 64

Transferurile cu titluri de stat realizate prin intermediulBursei de la Bucuresti (BVB) au cumulat ieri aproape 108 milioanede lei (26,5 milioane de euro), tranzactiile din piatainmultindu-se imediat dupa ce BNR a decis sa reduca dobanda dereferinta cu 0,5%, la 6,5%.
Si precedenta decizie a Bancii Nationale de scadere adobanzii-cheie a fost urmata la scurt timp de transferuri cuobligatiuni in valoare de zeci de milioane de euro efectuate prinintermediul Bursei.
Aceste tranzactii reprezinta doar o mica parte din cele realizatepe piata interbancara, insa se poate observa cum apetitulinvestitorilor pentru titlurile emise anterior, la randamente mairidicate, creste dupa fiecare miscare de relaxare a politiciimonetare din partea BNR.
Fondurile de investitii si bancile, care sunt principalii jucatoride pe aceasta piata, achizitioneaza in prezent titluri de statemise anterior la valori peste cele la care au fost emise,acceptand randamente mai mici pentru aceste instrumente, care ramaninsa mai atractive decat depozitele bancare, ale caror dobanzi s-auredus puternic de la inceputul anului.
Numai de la finele anului trecut dobanzile interbancare cu scadentala trei luni s-au injumatatit, in principal ca urmare a diminuariiratei de politica monetara.
Cele mai mari tranzactii, in valoare de 34,6 milioane de lei (8,5mil. euro), s-au realizat ieri cu titluri de stat emise la odobanda fixa de 11,25% si cu scadenta la finele anului 2012.
Pretul de transfer in cazul acestor titluri a fost de 110,43% dinvaloarea nominala a acestora, in crestere cu 1,3% fata de ultimultransfer efectuat in urma cu doua zile. Aprecieri ale preturilortitlurilor de stat au inregistrat aproape toate titlurile de stattransferate ieri pe Bursa.
In primele trei luni din acest an s-au transferat pe Bursa titluride stat si obligatiuni in valoare record de 363,5 mil. euro, care odepaseste pe cea de pe intreg anul 2009, care s-a ridicat la 302mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO