Burse - Fonduri mutuale

Topul acţiunilor străine tranzacţionate la Bucureşti: E.ON şi Bank of America sunt preferatele investitorilor

Topul acţiunilor străine tranzacţionate la Bucureşti:...

Autor: Ioana Tudor

21.07.2014, 00:08 611

Acţiunile companiei de energie E.ON (EOAN), Bank of America Corporation (BAC) şi Deutsche Bank (DBK) au fost cele mai tranzacţionate pe sistemul alternativ al bursei de la Bucureşti (ATS) în ultimele şase luni ale acestui an.

Cele mai mari volume au fost atrase de E.ON, cu peste 27.000 de acţiuni tranzacţionate în ultimele şase luni. Titlurile gru­pu­lui german au avansat cu 6,6%, calculat în lei, în perioada analizată, de la 61,9 lei/unitate la 66 lei/unitate.

E.ON are operaţiuni şi în Ro­mâ­nia, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care investitorii tranzacţionează mai frecvent aceste acţiuni. Grupul E.ON este prezent pe piaţa energetică românească din 2005, când a preluat de la statul român, în urma unor procese de privatizare, societăţile Electrica Moldova şi Distrigaz Nord. Grupul E.ON România a fost înfiinţat în 2007 şi deţine un pachet de 51% din acţiuni la fiecare din companiile E.ON Energie România, E.ON Gaz Distri­bu­ţie şi E.ON Moldova Distribuţie. Ulti­mele două fac obiectul unui proces de fuziune aşteptat să se încheie până la finele anului.

E.ON România a avut afaceri de 72 milioane lei anul trecut, în creştere cu 16% faţă de 2012, iar profitul com­pa­niei a crescut de zece ori, la 133 mil. lei, de la 13,3 mil. lei. Pe bursa din Frank­furt, acţiunile companiei au avan­sat cu aproape 5% în ultima jumătate de an.

Pe locul doi, însă mult în spatele E.ON, este Bank of America Corporation, cu peste 9.000 de acţiuni tranzacţionate pe piaţa alternativă de la Bucureşti de la jumătatea lunii ianuarie până în prezent. Acţiunile grupului financiar american au pierdut în România 8,8% în ultimele şase luni, scădere similară cu cea înregistrată pe bursa de la New York.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO