Burse - Fonduri mutuale

Topul brokerilor de pe Bursă la trei luni: cehii rămân lideri pe o piaţă tot mai mică

Topul brokerilor de pe Bursă la trei luni: cehii rămân...

Autor: Radu Bostan

03.04.2015, 00:08 521

Tot mai puţini brokeri se luptă pentru a obţine o felie cât mai mare dintr-o „plăcintă“ tot mai mică, anume banii investitorilor de pe bursa de la Bucureşti. Deşi piaţa s-a îmbogăţit anul trecut printr-una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale derulate în ţară, atât numărul brokerilor, cât şi valoarea tranzacţiilor intermediate au scăzut în primul trimestru al anului 2015, comparativ cu perioada similară a lui 2014, arată datele bursei.

Trei firme de bro­keraj au părăsit piaţa în ultimul an, iar cei rămaşi îşi împart acum o piaţă în contracţie, în care jucătorii din prima ligă concentrează tot mai multă putere, în detri­mentul brokerilor mai mici. Primele cinci firme din piaţă au intermediat 68% din tranzacţiile din primul trimestru, în valoare de 4,1 miliarde de lei, în timp ce în aceeaşi perioadă a lui 2014 firmele din top 5 îşi împărţeau 65% dintr-o piaţă de 4,5 miliarde de lei. Valoarea tranzacţiilor a scăzut deşi între timp pe bursă a intrat Electrica (EL), o firmă cu capitalizarea de 4,3 miliarde de lei.

Wood & Co., Swiss Capital şi Raiffeisen Bank îşi dispută în continuare primele trei poziţii din piaţă, dar începutul anului 2015 a adus o rocadă între Swiss, fostul lider al pieţei, şi cehii de la Wood.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO