Burse - Fonduri mutuale

Topul celor mai lichide companii la BVB în primul semestru: Banca Transilvania,Fondul Proprietatea şi Romgaz

Topul celor mai lichide companii la BVB în primul...

Autor: Roxana Rosu

20.09.2017, 10:46 985

Topul celor mai lichide companii la BVB în primul semestru al anului a fost deschis de Banca Transilvania (TLV) care deţine o pondere de circa 19,47% din valoarea totală tranzacţionată, urmată de Fondul Proprietatea (FP), Romgaz (SNG), BRD - Groupe Société Générale (BRD) şi OMV Petrom (SNP), potrivit unui raport realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). 

”Se observă faptul că sectorul bancar şi cel energetic sunt cel mai bine reprezentate în topul  lichidităţii bursiere. Medlife (M), listată la BVB din decembrie 2016 şi DIGI Communications (DIGI), listată la BVB din mai 2017, se află de asemenea printre cele mai lichide companii”.

Numărul tranzacţiilor derulate la BVB a crescut în primul semestru cu 9,93%, la 548.708 de tranzacţii, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, iar valoarea totală a acestora s-a majorat cu 37%, la 6,69 miliarde lei, potrivit raportului realizat de ASF.

Creşterea înregistrată se datorează în mare parte tranzacţiilor cu acţiuni, acestea fiind preferate de către investitori atât din perspectiva numărului de titluri tranzacţionate cât şi a valorii.

Astfel, valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a reprezentat 96,36% din valoarea totală tranzacţionată în primele şase luni ale anului 2017. Totodată, valoarea tranzacţiilor cu produse structurate a înregistrat un nivel de 2,23% din valoarea totală tranzacţionată în primul semestru al anului 2017, derulându‐se un număr de 87.346 de tranzacţii.

Potrivit raportului, valoarea totală a tranzacţiilor cu titluri de capital (acţiuni şi unităţi de fond) s-a majorat cu 50%, iar numărul tranzacţiilor a crescut cu circa 29%.

Cea mai ridicată valoare a tranzacţiilor cu titluri de capital (acţiuni şi unităţi de fond), înregistrată în primul semestru al anului a fost de aproximativ 2,11 miliarde lei, în luna mai (tot atunci a fost înregistrat şi cel mai mare număr de tranzacţii), în timp ce în luna aprilie a fost înregistrată cea mai mică valoare tranzacţionată (494 milioane lei).

Capitalizarea BVB a înregistrat cel mai ridicat nivel în luna mai când a atins o valoare de 177,77 miliarde lei, iar cel mai diminuat nivel a fost înregistrat în luna ianuarie, atunci când capitalizarea bursieră a ajuns la minimul înregistrat în semestrul I 2017, de aproximativ 149,02 miliarde lei.

”Se observă o evoluţie ascendentă a capitalizării bursiere începând cu luna iunie 2016, când a fost înregistrată cea mai mică valoare a capitalizării bursiere din perioada ianuarie 2016 - iunie 2017 (aproximativ 114,9 miliarde lei)”, se mai arată în raport.

În ceea ce priveşte tranzacţiile cu titluri de credit (alte obligaţiuni şi titluri de stat), valaorea acestora a ajuns la 84,48 milioane lei, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu aproximativ 70%. Numărul tranzacţiilor derulate a fost de 392, faţă de 196 în primul semestru din 2016.

Pe secţiunea ATS  a bursei au fost înregistrate 28.618 tranzacţii, în valoare de 96 milioane lei. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, valoarea totală tranzacţionată s-a diminuat cu aproximativ 20,38%, iar numărul de tranzacţii a crescut cu 15,33%.

Pe parcursul primului semestru al anului 2017 au fost derulate 28.081 tranzacţii pe piaţa ATS (doar acţiuni) în valoare de aproximativ 94 milioane lei.

Topul emitenţilor după valoarea tranzacţionată este condus de Deutsche Bank AG care a tranzacţionat 18,37% din valoarea totală tranzacţionată pe piaţa AeRo, iar pe locul doi se află Metav SA Bucureşti cu o valoare tranzacţionată de 18,33% din totalul tranzacţionat. Pe locul este Aviaţia Utilitară Bucureşti SA, cu o valoare tranzacţionată de aproximativ 9,33 milioane lei reprezentând 9,94% din totalul tranzacţionat pe piaţa ATS(doar acţiuni).

La finele primului semestru al anului 2017 pe piaţa reglementată din cadrul BVB îşi desfăşurau activitatea un număr total de 37 de intermediari, dintre care 26 Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), 5 instituţii de credit locale şi 6 entităţi autorizate în alte state membre UE.

De asemenea, în cadrul sistemului alternativ de tranzacţionare, Aero, au activat 31 de intermediari, din care 25 de Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), 5 instituţii de credit locale şi o firma de investiţii autorizată într-un alt stat membru UE.

Cei mai activi intermediari pe pieţele la vedere (reglementată şi ATS) au fost Societăţile de Servicii Financiare (SSIF).

La finalul primului semestru al anului 2017, Societatea Wood & Company Financial Services s-a clasat pe primul loc în clasamentul participanţilor pe pieţele reglementate la vedere, cu o valoare intermediată de 3,73 miliarde lei şi o cotă de piaţă de 27,9%. Swiss Capital SA şi Raiffeisen Bank ocupă următoarele poziţii, acestea deţinând ponderi în totalul valorii intermediate de 14%, respectiv 11%.

La finele primului semestru, la BVB erau deschise 15.549 conturi de clienţi activi, în condiţiile în care un investitor poate avea simultan conturi deschise la mai mulţi intermediari. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO