Burse - Fonduri mutuale

Topul celor mai profitabile actiuni de pe Bursa

Topul celor mai profitabile actiuni de pe Bursa
07.01.2010, 23:07 299

Bursa RASDAQ a surprins si anul trecut cu randamenteleametitoare pe care le-au adus unele dintre actiunile listate peaceasta piata, un numar de 10 astfel de titluri avansand in 2009 depeste 10 ori.

Cele mai multe dintre aceste titluri se tranzactioneaza doar decateva ori pe an si au un rulaj foarte scazut, astfel carandamentele pe care le ofera sunt accesibile doar unui numar micde investitori.

De exemplu, Iame Grup Sf. Gheorghe (IAME), un producator decomponente anonim, a inregistrat in 2009 cea mai mare crestere depe Bursa, actiunile acesteia avansand de aproape 100 de ori peparcursul anului trecut. Cresterea s-a datorat unui transferrealizat de catre SIF Oltenia cu 40,9% din actiunile Iame Grup lacel mai mic pret posibil, de 0,01 lei/actiune, pentru ca mai apoicotatia acesteia sa revina la un nivel de 0,99 lei/titlu.

Avansul a survenit pe o lichiditate extrem de redusa, valoareatranzactiilor din 2009 cu actiunile Iame Grup ridicandu-se la circa3.900 de lei.

O alta actiune de pe RASDAQ care a urcat spectaculos anul trecuta fost Victoria Arad (VITD), producator de ceasuri, care a adus unrandament de 4067%, insa pe fondul a cateva tranzactii in valoarede numai 4.250 de lei.

Titlurile Constructii Cai Ferate Sinaia (COAR), controlata dedoi oameni de afaceri, respectiv Adrian Pavel si Dorel Haiduc,si-au sporit valoarea de 29 de ori anul trecut, in urma unortransferuri cu circa 1% din capitalul societatii. Avansulactiunilor constructorului i-a facut milionari pe cei doiactionari, valoarea din prezent a firmei ajungand la 4,5 mil.euro.

Actiunile Minexfor Deva (MINX), la care omul de afaceri CatalinChelu detine un pachet de 18,3%, s-au apreciat intr-un singur an de28 de ori. Cresterea a survenit unui transfer in valoare de 1,1mil. lei cu un pachet semnificativ, de 6,1% din actiunile firmei.Compania si-a modificat de mai multe ori domeniul de activitate, in2008 aceasta ocupandu-se preponderent de productia apei minerale siservicii de prospectare geologica. Catalin Chelu a castigat anultrecut circa 780.000 de euro din majorarea valorii participatiei pecare o detine la Minexfor Deva.

Valoarea de piata a combinatului chimic Viromet Victoria (VIRY),detinut de Ioan Niculae, a urcat anul trecut de 14,7 ori, la circa14,7 milioane de euro, dupa ce omul de afaceri a decis sa delistezefirma si in urma procesului de evaluare pentru retragereaactionarilor minoritari a rezultat un pret de 3,51 lei/titlu, cumult superior celui la care aceste titluri se tranzactionau lainceputul anului, respectiv 0,21 lei/actiune.

Pe Bursa, cel mai mare castig l-au adus actiunile RompetrolRafinare, cu o crestere de 240%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO