Burse - Fonduri mutuale

Topul celor mai tranzacţionate companii de pe RASDAQ: 100 de acţiuni au făcut 94% din rulajul pieţei

Topul celor mai tranzacţionate companii de pe RASDAQ: 100 de acţiuni au făcut 94% din rulajul pieţei

Autor: Andrei Chirileasa

04.11.2010, 23:57 271

Pe piaţa RASDAQ mai sunt în prezent listate circa 1.340 decompanii, însă 94% din tranzacţiile din piaţă au fost realizate înprimele zece luni ale anului cu 100 de acţiuni.
Valoarea totală a tranzacţiilor de pe RASDAQ s-a ridicat înperioada ianuarie-octombrie la 565 mil. lei, iar rulajul celor mailichide 100 de companii a fost de 532 mil. lei. Dintre cele 100 decompanii din top, mai puţin de jumătate au în medie minimum otranzacţie pe zi, restul fiind tranzacţionate doar ocazional.

Multe dintre companii au ajuns în top datorită unor tranzacţiisingulare, care au condus la schimbări semnificative înacţionariat. Printre ele se numără com­panii aproape necunoscuteprecum Concordia A4 (COLI) sau Toneli Nutrition Titu (COTU), careau făcut obiectul unor tranzacţii mari în acest an.
Aceste tranzacţii arată că piaţa RASDAQ are o rezervă de companiicare stau încă nedescoperite, dar care ar putea face la un momentdat obiectul unor tranzacţii importante şi pe care Bursa riscă săle piardă dacă nu clarifică mai repede statutul acesteipieţe.

Pe de altă parte, interesul investitorilor pentru piaţa RASDAQ ascăzut mult în ultimii doi ani, iar de la tranzacţii de peste 1mld. euro în 2007, în primele zece luni ale acestui an abia s-aurulat 135 mil. euro. Una dintre principalele probleme o constituiedesele încăl­cări ale drepturilor acţionarilor, investitoriireclamând la CNVM zeci de companii la care acţionarii majoritari nuşi-au respectat obligaţia de a derula oferte publice depreluare.
Doar câteva companii de pe RASDAQ au înţeles utilitatea pieţei decapital şi au încercat să-şi atragă de partea lor investitorii,prin creşterea free-float-ului şi prin raportări transparente,printre acestea numărându-se Prospecţiuni Bucureşti, compania luiOvidiu Tender, pro­­ducătorul de echipamente electriceElectromagnetica, producătorul de lactate Albalact, al familieiCiurtin, dezvoltatorii imobiliari Imotrust şi Concefa. Acestea suntprintre puţinele companii care au reuşit în acest an să urce mediatran­zacţiilor zilnice peste 10.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO