Burse - Fonduri mutuale

Topul creşterilor de pe bursă în decembrie

Topul creşterilor de pe bursă în decembrie

Autor: Adrian Cojocar

21.12.2012, 00:04 1450

Acţiunile producătorului de benzi din cauciuc Artego Târgu-Jiu (ARTE) au făcut spectacol şi în luna decembrie, apreciindu-se cu 48%, pe fondul interesului tot mai ridicat al unor investitori pentru această companie.

Creşterea titlurilor Artego a luat prin surprindere piaţa, în condiţiile în care în ultimele luni aceste acţiuni au avut o evoluţie liniştită. Puţini investitori au anticipat creşterea din decembrie, mai ales că preţul aproape că se triplase anterior de la începutul anului. După avansul din ultima lună randamentul anual a urcat la 295%, de departe cea mai bună performanţă de pe bursă în 2012.

Dacă până recent principalul cum­părător de titluri Artego era Cătălin Chelu prin intermediul Electroargeş, în cazul ultimelor tranzacţii prin care s-a achiziţionat circa 1,2% din capitalul companiei ar putea fi vorba de un nou investitor care nu a fost raportat încă cu deţineri semnificative.

Artego este surpriza anului pe bursa de la Bucureşti şi una dintre puţinele companii promovate de pe piaţa RASDAQ care nu s-a pierdut în anonimat printre numele "mari" de pe bursa reglementată, reuşind să ţină constant interesul investitorilor prin rezultatele în creştere.

Acţiunile producătorului de aspiratoare Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS), controlat de Cătălin Chelu, au adus un câştig de 19,3% luna aceasta pe fondul unor tranzacţii mai ridicate decât de obicei. La baza creşterilor ar putea sta rezultatele bune afişate de companie care a reuşit să-şi majoreze profitul cu 69% în primele nouă luni, la peste 9 mil. lei (2 mil. euro), sau speculaţii privind o posibilă ofertă de preluare din partea lui Cătălin Chelu, care a primit recent mai multe amenzi de la CNVM pentru că nu a derulat ofertă la diverse companii preluate de pe bursă.

Titlurile Erste Bank (EBS) au continuat să înregistreze creşteri puternice, avansând cu 10% luna aceasta, creştere care duce performanţa de la începutul anului la 88%, una dintre cele mai bune de pe bursă în acest an. Banca a reuşit să revină pe profit în 2012 după pierderi importante consemnate anul trecut, însă chiar şi după avansul acţiunilor din acest an acestea nu au recuperat încă scăderea de anul trecut, când au pierdut aproape două treimi din valoare.

SIF-urile nu au dezamăgit investitorii nici în luna decembrie, unele dintre acestea consemând aprecieri importante. În top s-au aflat acţiunile SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu 8,7% şi respectiv 7%, iar cea mai mică creştere, de 2,2%, a fost înregistrată de acţiunile SIF Oltenia (SIF5). SIF-urile au fost trase în sus de creşterile acţiunilor Erste, faţă de care acestea au o expunere importantă.

Titlurile producătorului de medicamente Biofarm Bucureşti (BIO) au marcat în decembrie o creştere de 8,8% şi au ajuns din nou în preajma maximelor din acest an, susţinute de achiziţiile realizate de unele SIF-uri, care controlează împreună compania şi vor să-şi întărească poziţia în acţionariat.

Titlurile Fondului Proprietatea, cele mai tranzacţionate de pe bursă, au stagnat luna aceasta, iar acţiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie românească listată, au urcat cu doar 1,7%.

Cele mai multe acţiuni au înregistrat creşteri de la începutul lunii, de 2,6% pe indicele BET şi 2,3% pe indicele BET-C deşi lichiditatea a fost una dintre cele mai slabe din ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO