Burse - Fonduri mutuale

Topul creşterilor pe bursă de la alegerile din 2008 până acum

Topul creşterilor pe bursă de la alegerile din 2008 până acum

Autor: Andrei Chirileasa

11.12.2012, 00:07 971

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP), titlurile SIF-urilor, dar şi acţiunile companiilor farmaceutice (Zentiva, Biofarm) au fost printre cele mai profitabile plasamente de pe bursă în ultimii patru ani, în timp ce companiile din sectorul construcţiilor au consemnat cele mai mari scăderi.

Chiar dacă bursa nu a reacţionat ieri la rezultatul alegerilor parlamentare, câştigate detaşat de USL, deciziile politice au o influenţă puternică asupra pieţei de capital şi chiar asupra evoluţiilor acţiunilor pe termen lung.

De exemplu, acţiunile Fondului Proprietatea, care se tranzacţionau încă din 2008 pe o piaţă gri, au explodat după ce americanii de la Franklin Templeton au fost desemnaţi de guvernanţi să administreze fondul şi să-l listeze la bursă. SIF-urile au crescut puternic mai ales după ce parlamentarii au aprobat majorarea pragului de deţinere de la 1% la 5%.

Chiar dacă investitorii nu ştiu în acest moment ce decizii va lua viitorul Parlament şi viitorul guvern USL, şi nici cum vor influenţa aceste decizii preţurile acţiunilor, cel mai probabil câştigurile lor din următorii patru ani vor fi influenţate şi de deciziile politice.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO