Burse - Fonduri mutuale

Toţi ochii stau aţintiţi acum pe băncile europene

Toţi ochii stau aţintiţi acum pe băncile europene

Foto AFP

Autor: Andrei Chirileasa

06.01.2012, 00:03 957

Îngrijorările investitorilor pri­vind sănătatea băncilor europene au de­terminat noi scăderi pe pieţele eu­ro­pe­ne, bursele din Italia şi Spa­nia fiind printre cele mai puternic lovite, cu scăderi de 3,7%, res­pec­tiv 2,8% cu o oră îna­inte de închiderea şedin­ţei de ieri.

Scăderile vin după ce ministrul economiei din Spania a declarat în Fi­nancial Times că băncile spa­­niole va trebui să pu­nă deoparte cir­ca 50 mld. euro ca provi­zioa­ne su­plimentare pen­tru împru­mu­turi ipo­tecare neperfor­mante. Suma reprezintă 4% din PIB-ul Spaniei. În urma acestei declaraţii, ac­ţiunile Banco Santander, cel mai mare creditor din Spania, au scăzut cu 4%, iar acţiunile BBVA au pierdut 4,7%.

În Italia, acţiunile grupului UniCre­dit au mai pierdut 16%, după ce miercuri au înregistrat o scădere de peste 10%. Reprezentan­ţii grupului au anunţat că vor strânge 7,5 mld. eu­ro prin­tr-o majorare de ca­pital, iar preţul de vânzare va fi cu 43% sub pre­ţul la care acţiunile UniCredit se tranzac­ţio­nau marţi. Şi acţiunile Intesa Sanpaolo scădeau la Milano cu 7,5%.

Nici la Paris lucrurile nu stăteau mai bine. Acţiunile Société Géné­rale şi BNP Paribas pier­deau peste 5%. Franţa a vândut obligaţiuni de 8 mld. euro.

Nici bursa germană nu a scăpat de scăderi, acţiunile Deutsche Bank scăzând cu 6,5%. La Viena, acţiunile Erste scădeau cu 8%, iar Raiffeisen cu 4,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO